Deze website gebruikt analytische cookies om inzicht te krijgen in de populariteit van de aangeboden artikelen (webstatistieken). Persoonlijke gegevens van bezoekers worden niet vastgelegd.

Holding Slovenske Elektrarne (HSE) heeft een plan opgesteld voor de bouw van een nieuwe eenheid bij haar bruinkoolcentrale. Voor de financiering is een staatsgarantie van de Sloveense overheid noodzakelijk, die vereist dat het financiële rendement minstens 7% bedraagt. Een kritische review van het investeringsplan door CE Delft laat zien dat dit rendement waarschijnlijk niet wordt gehaald. 

 Holding Slovenske Elektrarne (HSE), eigenaar van de Termoelektrarna Šoštanj elektriciteitscentrale (ŠTPP) in Slovenië, heeft een plan opgesteld voor de bouw van een nieuwe eenheid bij deze centrale. Deze geplande eenheid zal de bestaande eenheden vervangen en worden gestookt met bruinkool van de nabijgelegen Velenje-mijn. Het eerste investeringsplan werd in 2005 ingediend en is in 2006 en 2009 bijgesteld om in aanmerking te komen voor leningen van de Europese Investeringsbank (EIB) en de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD). In 2011 werd een vierde herziening van het investeringsplan opgesteld, die vereist was omdat de EIB een staatsgarantie had gevraagd. De Sloveense wetgeving vereist dat bepaalde regels worden toegepast bij dit soort staatsgarantie. Eén van deze specifieke regels betreft het verwachte rendement op investering, dat boven de 7% moet zijn. 

Zoals bij ieder investeringsplan zijn de berekeningen vooral afhankelijk van de aannames die gemaakt worden met betrekking tot de toekomstige ontwikkeling van kosten en baten. Het CEE Bankwatch Network en de vereniging voor duurzame ontwikkeling Focus verzochten CE Delft het investeringsplan voor de nieuwe bruinkoolgestookte eenheid van de Šoštanj-centrale onder de loep te nemen en te beoordelen of de belangrijkste variabelen goed zijn ingeschat.

De business case van HSE laat zien dat de het financiële rendement inderdaad boven de 7% ligt is. Op basis van de review van CE Delft lijkt dit rendement echter te rooskleurig ingeschat te zijn. De belangrijkste kritiek is dat de gehanteerde prijs van buinkool te laag is. HSE is zowel eigenaar van de bruinkoolcentrale als de bruinkoolmijn en rekent inkomsten van dochterondernemingen mee in de prijs van bruinkool. Omdat deze inkomsten geen direct verband houden met het productieproces van bruinkool, is CE Delft van mening dat deze niet opgenomen dienen te worden in de kostprijs van bruinkool. In de navolgende tabel is de kostenopbouw van bruinkool voor het jaar 2015 weergegeven.

Kostprijs bruinkool 2015

Materiaalkosten (€ mln) 12,4
Service kosten (€ mln) 31,5
Afschrijving (€ mln) 13,8
Loonkosten (€ mln) 45,2
Overige uitgaven (€ mln) 4,6
Totaal (€ mln) 107,6
Bruinkool productie (GJ mln) 41,1
Kostprijs (€ / GJ) 2,62

 

De tabel laat zien dat de kostprijs van bruinkool € 2,62 per GJ zou moeten zijn. In de business case wordt echter gerekend met een prijs van € 2,25 per GJ. Dit is € 0,37 per GJ te laag.

Een ander kritiekpunt is dat de prijs van bruinkool wordt verondersteld niet te stijgen tijdens de levensduur van de centrale (40 jaar). Dit ondanks het feit dat de mijn het einde van zijn levensduur zal naderen en de loonkosten zullen stijgen. De gedachte hierachter is dat de productie van bruinkool zoveel efficiënter zal worden, dat dit bovengenoemde factoren zal compenseren. CE Delft vindt deze claim onvoldoende onderbouwd. Als gecompenseerd wordt voor deze, en een aantal andere kritiekpunten, zal de financiële rentabiliteit, dalen tot iets boven de 5%. Dit is ruim onder de wettelijk vastgestelde grens van 7%.

De conclusies van het onderzoek hebben flink wat stof doen opwaaien en Slovenië en zijn uitgebreid aan bod gekomen in het nationale journaal. Het nieuwsitem is te zien op de volgende website: http://www.cedelft.eu/news/198/Slovenian_power_plant_investment_proposals_reviewed_/.


Voor meer informatie over deze studie kunt u contact opnemen met Geert Warringa (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of Sander de Bruyn (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Beide auteurs zijn bereikbaar op nummer 015-2150150.

Ga direct naar alle artikelen over:

nME icon overheid groot 3d4

Overheid

nME icon bedrijfsleven2 groot

Bedrijfsleven

nME icon onderzoek groot

Onderzoek

nME icon opinie2 groot

Opinie en debat