Deze website gebruikt analytische cookies om inzicht te krijgen in de populariteit van de aangeboden artikelen (webstatistieken). Persoonlijke gegevens van bezoekers worden niet vastgelegd.

Om onze mobiliteit in de toekomst zeker te stellen zal ons mobiliteitssyteem aan nieuwe duurzaamheidcriteria moeten voldoen. Dat roept bij beleidsmakers, ondernemers en particulieren de vraag op welke nieuwe technologieën economisch haalbaar zijn en welk effect deze hebben op de CO2- en overige emissies. WikiMobi probeert, met behulp van iedereen die hiervan kennis heeft, deze informatie inzichtelijk te maken. Niet alleen de technische kant wordt belicht, maar ook aspecten als gedrag, politiek en regelgeving. Twee onderwerpen die in dit artikel worden uitgelicht zijn Gedrag en mobiliteit en het Europese systeem van emissiehandel (EU ETS).

WikiMobi

Er is veel informatie beschikbaar op het internet, in rapporten en andere publicaties maar deze informatie is vaak niet eenduidig en verandert snel dankzij nieuwe ontwikkelingen. Om deze informatie inzichtelijk en transparant te maken is WikiMobi opgericht. Er zijn uitgebreide well-to-wheel analyses beschikbaar die de gehele keten van de grondstof tot het wiel behandelen en ook levenscyclusanalyses (LCA) van de verschillende modaliteiten komen aan de orde. De emissies die vrijkomen bij de productie, het onderhoud en de afvalverwerking van voer-of vaartuigen worden hier doorberekend. En ook worden er antwoorden gezocht op vragen als: 'Heeft elektrisch rijden zin als de elektriciteit uit kolencentrales komt?' De artikelen worden ondersteund door relevante foto's, grafieken en tabellen en filmpjes.

Gedrag en mobiliteit

Mobiliteit is een combinatie van techniek en (verplaatsings)gedrag. Bij het verduurzamen van mobiliteit speelt daarom naast techniek ook het gedrag een belangrijke rol. Het kan dan gaan over keuzegedrag op strategisch niveau (keuze voor auto of OV, spitsmijden) of over gedrag in het verkeer zelf (invoegen, afstand houden, het nieuwe rijden), of over acceptatie en adoptie van nieuwe regels (maximale snelheid) of nieuwe technieken (elektrisch vervoer, coöperatieve systemen). Er wordt, inmiddels ook in de (milieu)economie, onderscheid gemaakt tussen verschillende gedragstypen, bijvoorbeeld:
• Weloverwogen (rationele afweging, verliesaversie, begrijpen-kunnen-willen, intentie, attitude, cognitieve dissonantie, sociale norm en sociaal dilemma);
• Gewoontegedrag (intrinsieke en extrinsieke motivatie, feedback);
• Reflexmatig gedrag.
Meer informatie over Gedrag en mobiliteit op: http://wikimobi.nl/wiki/index.php/Gedrag_en_mobiliteit

Elektrische mobiliteit en ETS

De CO2-emissies van elektrische auto's worden indirect gedekt door het Europese systeem van emissiehandel (EU ETS) (http://wikimobi.nl/wiki/index.php/Emissions_Trading_System#Politiek.2C_sociaal_en_economische_factoren) vanwege het emissieplafond van de energiesector. Door de economische crisis groeit het overschot aan emissierechten Dit kan gevolgen hebben voor de emissies van elektrische auto's.
Ondanks de crisis hoopt de EU dat zij het systeem kan koppelen aan vergelijkbare bestaande systemen in de wereld en zo de ruggengraat te vormen van een mondiale koolstofmarkt (http://wikimobi.nl/wiki/index.php/Emissions_Trading_System#Toekomst). Naast centrale elektriciteitsopwekking en zware industrie zijn vluchten van en naar vliegvelden binnen de EU sinds 2012 opgenomen in het ETS. Sinds november 2012 zijn de emissies van intercontinentale vluchten vrijgesteld door de Europese Commissie waardoor (EU-) luchtvaartmaatschappijen een onverwachte winst toevalt.

Bijdragen en discussies

In WikiMobi is een basis gelegd voor een groot aantal artikelen. Nu willen we iedereen met kennis over duurzame mobiliteit (op technisch, economisch, sociaal of politiek vlak) stimuleren een bijdrage te leveren om de wiki uit te breiden en up-to-date te houden.
Er komen steeds meer milieueconomisch verantwoorde manieren van mobiliteit; Denk aan Autodelen, Cooperatieve- en adviserende systemen, dagranddistributie, 'dual fuel' voertuigen maar ook 'hubs' voor goederen- en personenvervoer.
Al deze onderwerpen en meer worden belicht in Wikimobi en vragen om aanvullingen. Daarnaast worden er antwoorden gezocht op vragen als: Hoeveel land is nodig als we in 2050 in onze energievraag voor mobiliteit en vervoer willen voorzien met de duurzame bronnen wind-, zonne-energie en biomassa? Een lastig te beantwoorden vraag maar met uw hulp kunnen we tot een antwoord komen.
Op www.nieuwsbriefmilieueneconomie.nl  staat veel nuttige informatie voor WikiMobi, zoals de artikelen over Hervorming van milieuschadelijke subsidies in de EU en Belemmeringen van wet- en regelgeving voor 'smart grid' diensten; Door hiernaar te verwijzen op WikiMobi en vice versa worden beide platforms versterkt.
Het leuke van WikiMobi is dat er meer ruimte is voor discussies omtrent dit soort onderwerpen. Deze vind je op elke artikel-pagina onder het tabje 'Overleg'.


Contact: www.IvDM.nl, +31 (0)20-6613181, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Ga direct naar alle artikelen over:

nME icon overheid groot 3d4

Overheid

nME icon bedrijfsleven2 groot

Bedrijfsleven

nME icon onderzoek groot

Onderzoek

nME icon opinie2 groot

Opinie en debat