Deze website gebruikt analytische cookies om inzicht te krijgen in de populariteit van de aangeboden artikelen (webstatistieken). Persoonlijke gegevens van bezoekers worden niet vastgelegd.

Nederland heeft een goede positie om de economie meer circulair te maken en hieraan te verdienen. Een circulaire economie versterkt de Nederlandse concurrentiepositie, levert een schoner milieu op en verbetert de voorzieningszekerheid van grondstoffen. Het vraagt nadrukkelijk om meer dan alleen recycling van materialen. Dit blijkt uit de onepager van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) ‘Waarom een circulaire economie’.

Waarom een circulaire economie?

Een circulaire economie is gericht op het optimaal inzetten en hergebruiken van grondstoffen in de verschillende schakels van de productieketen: van de winning van grondstoffen tot consumptie. Grondstoffen dreigen schaars te worden door een groeiende bevolking en toenemende welvaart in de wereld. Hierdoor wordt het steeds belangrijker om de beschikbare grondstoffen zo efficiënt mogelijk te gebruiken (figuur 1). Dit geeft ook nieuwe kansen voor bedrijven: nieuwe markten, meer samenwerking en minder grondstoffenverbruik. De transitie naar een circulaire economie is volgens de Europese Commissie “de gelegenheid om onze economie te transformeren en nieuwe en duurzame concurrentievoordelen voor Europa te genereren”.

Figuur 1: Elementen van een circulaire economie

Scrollytelling

Deze nieuwe onepager van PBL is opgezet als ‘scrollytelling’: in een ‘longread’ afgewisseld met heldere infographics worden alle aspecten van de circulaire economie in Nederland bekeken – van ‘de stad als mijn’ tot nieuwe verdienmodellen.

Van recycling naar sluiten van kringlopen

Anders dan in een lineaire economie worden in een circulaire economie grondstoffen optimaal gebruikt. Dat wil zeggen: ze worden steeds gebruikt in een toepassing met de hoogste waarde voor de economie en de minste schade voor het milieu. Nederland is al koploper in het recyclen van afval. Voor een echt circulaire economie is echter meer nodig, zoals het anders ontwerpen van producten, reparatie, en het hoogwaardig hergebruik van producten en materialen (figuur 1). Het is een flinke opgave om deze kansen te realiseren. Overheidsbeleid zal vaak nodig zijn om belemmeringen te overwinnen en om radicaal efficiënter om te gaan met grondstoffen.

Blik op de toekomst

Er resteren nog veel vragen zoals welke initiatieven substantieel bijdragen. Waar zitten co-benefits, maar ook waar ontstaan trade-offs? Welke belemmeringen ervaren vernieuwende bedrijven en welke bedrijven remmen de transitie? Waar kan overheidsingrijpen een verschil maken? Voor een antwoord op deze vragen is nader onderzoek nodig. Het PBL werkt de komende tijd verder aan de verkenning van de transitie naar een circulaire economie.


Klik hier om de scrollytelling ‘Waarom een circulaire economie ?’ - geschreven door Trudy Rood en Aldert Hanemaaijer – te downloaden.

Nadere informatie: Trudy Rood, PBL, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Ga direct naar alle artikelen over:

nME icon overheid groot 3d4

Overheid

nME icon bedrijfsleven2 groot

Bedrijfsleven

nME icon onderzoek groot

Onderzoek

nME icon opinie2 groot

Opinie en debat