Deze website gebruikt analytische cookies om inzicht te krijgen in de populariteit van de aangeboden artikelen (webstatistieken). Persoonlijke gegevens van bezoekers worden niet vastgelegd.

De ECONADAPT Toolbox en Library zijn producten van een recent EU onderzoeksproject die informatie bevatten over beslissingsondersteunende methoden voor adaptatiemaatregelen en -beleid en een grote hoeveelheid artikelen over economische aspecten van adaptatie aan klimaatverandering ontsluiten en toegankelijk maken.

In het EU project ECONADAPT hebben wetenschappelijke groepen uit verschillende Europese landen drie jaar samengewerkt aan de economische analyse van adaptatie aan klimaatverandering. Het belangrijkste doel van dit onderzoek was om adaptatieplanning te ondersteunen door de economische kennis met betrekking tot adaptatie te vergroten en deze ook praktisch toegankelijk te maken voor onderzoekers en besluitvormers uit overheid en bedrijfsleven. Als middel hiertoe zijn onder andere de ECONADAPT Toolbox en de ECONADAPT Library ontwikkeld. Deze producten zijn nu openbaar beschikbaar voor onderzoekers, het grote publiek en geïnteresseerde belanghebbenden.

De Toolbox biedt toegang tot informatie over een breed scala van beslissingsondersteunende instrumenten voor adaptatieactiviteiten. Het doel van de Toolbox is om onderzoekers en beleidsmakers te helpen bij het zoeken naar de juiste beslissingsondersteunende methoden en om ze te helpen om de resultaten van dergelijke methoden te interpreteren. De methoden die besproken worden variëren van eenvoudige kostenbatenanalyse tot robuuste besluitvormingsmethoden, real options analyse en multicriteria analyse. Een belangrijk aandachtspunt bij elke methode is de manier waarop deze met onzekerheid kan omgaan. De Toolbox geeft vele voorbeelden van het gebruik van beslissingsondersteunende methoden in casestudies, die uiteenlopen van de economische waardering van maatregelen om de steden Praag en Bilbao beter tegen overstromingen te beschermen tot de macroeconomische gevolgen van wereldwijde investeringen in de bescherming tegen een stijgende zeespiegel, de fiscale gevolgen van toenemende weer-gerelateerde natuurrampen in Europa en de waardering van maatregelen die de zeewierindustrie in Zanzibar en de thee-industrie in Rwanda tegen de gevolgen van klimaatverandering moeten beschermen.

Figuur 1: Structuur van de ECONADAPT Toolbox en Library

De Toolbox biedt de gebruiker verschillende ingangen via twee hoofdassen. Via de eerste hoofdas kan de gebruiker uit vijf typen evaluatie kiezen: projectevaluatie, beleidsevaluatie, de evaluatie van het beheer van risico’s van natuurrampen, de evaluatie van macro-economische gevolgen van adaptatie en de evaluatie van adaptatiemaatregelen en -beleid in ontwikkelingslanden. Via de tweede hoofdas kunnen beslissingsondersteunende methoden worden gekozen. De beschrijving van deze methoden legt de nadruk op hun sterke en zwakke punten, hun toepasbaarheid in verschillende typen contexten en de manier waarop ze onzekerheden in de analyse meenemen. Verder worden voor elk type evaluatie en beslissingsondersteunende methode praktische voorbeelden gepresenteerd.

De ECONADAPT Library is een database die 'grijze' en academische literatuur bevat over de economische aspecten van adaptatie aan klimaatverandering. De bibliotheek bevat op dit moment 736 bronnen maar is een ‘levende’ database die inzendingen van externe auteurs accepteert en op deze manier beoogt om een breed aanbod van open-access literatuur en tijdschriftartikelen te verzamelen en voor een breed publiek toegankelijk te maken. Gebruikers kunnen zoekfuncties gebruiken om literatuur te zoeken. Zoekfuncties omvatten keuzes voor beslissingsondersteunende methode, maatschappelijke sector, beleidsniveau, en jaar van publicatie.


De internetadressen van de ECONADAPT Toolbox en de Library zijn http://econadapt-toolbox.eu en http://econadapt-library.eu. Meer informatie over deze producten is te verkrijgen bij Onno Kuik (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), Alistair Hunt (Unversity of Bath, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) en Jenny Troeltzsch (Ecologic, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

 

 

Ga direct naar alle artikelen over:

nME icon overheid groot 3d4

Overheid

nME icon bedrijfsleven2 groot

Bedrijfsleven

nME icon onderzoek groot

Onderzoek

nME icon opinie2 groot

Opinie en debat