Deze website gebruikt analytische cookies om inzicht te krijgen in de populariteit van de aangeboden artikelen (webstatistieken). Persoonlijke gegevens van bezoekers worden niet vastgelegd.

Hoe waarderen huishoudens de aanwezigheid van groene ruimte in Vlaanderen? Het Vlaams Agentschap voor Natuur en Bos liet KU Leuven en VITO een onderzoek uitvoeren om dit beter in kaart te brengen. Een vaak gebruikte manier om dit te meten is de hedonische prijzenmethode, waarbij wordt nagegaan hoeveel kopers extra betalen voor een woning die grenst aan een groene omgeving door op verschillende locaties te kijken naar de hoeveelheid en kwaliteit van de aanwezige groene ruimte, woningkarakteristieken en de prijzen van woningen. Door gebruik te maken van econometrische technieken zoals meervoudige regressieanalyse en rekening te houden met een brede set van elementen en kenmerken waarin woningen verschillen wordt de impliciete prijs voor groene ruimte afgeleid. Dit onderzoek toont aan dat open groene ruimte een duidelijke economische waarde heeft.

 

Zeer gedetailleerde gegevens omtrent woningprijzen en –kenmerken voor ongeveer 35.000 transacties werden aangeleverd door ERA Belgium. Deze data werden gecombineerd met een heel aantal groenvariabelen (reisafstand tot groen of hoeveelheid groen voor diverse types groen en grootte van gebieden).

De impact van groen was het duidelijkst zichtbaar als we de invloed van de hoeveelheid groen binnen een straal van 800 meter van de woning beschouwen. De toename van het aandeel groen met 10% leidt tot een prijsstijging van koopwoningen met 0,7% en een gelijkaardige toename van het aandeel landbouw leidt tot een prijsstijging van ongeveer 0,45%. Het prijsverschil tussen woningen gelegen in zeer groene ruimte (aandeel van 40%) en woningen waar geen groen voorradig is bedraagt 2,8%. Ook hier is de economische wetmatigheid van het dalend marginaal nut van toepassing. De waardering is groter bij de toename van het aandeel groen van 0% naar 10%, en kleiner bij de toename van 30% naar 40%. Extra groen wordt sterker gewaardeerd indien groen schaars is.

Een gelijkaardig effect zien we ook wanneer we de waarde apart berekenden voor centrum- en niet-centrumsteden. De meerwaarde van 40% aandeel groen ten opzichte van geen groen liep op tot 10% in centrumsteden, dat is 5 keer meer dan bij de andere gemeenten, waar dit 2% bedroeg.

Daarnaast werd ook gekeken naar de variabele straatgroen. Dit groen is zeer zichtbaar voor de woonomgeving en kreeg dan ook een hoge waardering. We vinden prijsverschillen van 3,5% tussen straten met zeer veel hoog straatgroen en straten zonder. Voor laaggroen bedroeg het prijsverschil 3%.

De aanwezigheid van groen heeft een positief effect op de woningprijs. Deze meerwaarde is des te groter naarmate het groen in de buurt van woningen schaars is. Op zich is dit een pleidooi voor meer groen op plaatsen waar groen schaars is. Meer groen op straat, meer groen in de stad, meer groen in de gebieden waar geen groen is, heeft een meerwaarde voor huishoudens.


De gedetailleerde resultaten van de studie zijn beschikbaar op www.natuurwaardeverkenner.be.
Contact : Roel Helgers en Frank Vastmans, department of economics, KU Leuven, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. & Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., Steven Broekx, VITO, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ga direct naar alle artikelen over:

nME icon overheid groot 3d4

Overheid

nME icon bedrijfsleven2 groot

Bedrijfsleven

nME icon onderzoek groot

Onderzoek

nME icon opinie2 groot

Opinie en debat