Deze website gebruikt analytische cookies om inzicht te krijgen in de populariteit van de aangeboden artikelen (webstatistieken). Persoonlijke gegevens van bezoekers worden niet vastgelegd.

Fiscale vergroening is een verschuiving van de belastingdruk naar milieuvervuilende grondslagen. Van fiscale vergroening wordt vaak meer verwacht dan alleen minder milieuvervuiling; groene belastingen zouden ook zorgen voor meer banen. Een gezamenlijke studie van CPB en PBL gaat in op de vraag in hoeverre fiscale vergroening effect heeft op de werkgelegenheid.

De studie concludeert dat wanneer fiscale vergroening de totale belastinginkomsten en de inkomensverdeling ongewijzigd laat, de totale werkgelegenheid op de lange termijn niet zal veranderen. Fiscale vergroening draagt daarom in de eerste plaats bij aan milieudoelstellingen. Het ligt niet voor de hand om fiscale vergroening te motiveren vanuit verwachte arbeidsmarkteffecten op de lange termijn.

Geen langetermijneffecten

De (empirische) economische literatuur geeft geen aanwijzingen om te verwachten dat op de lange termijn het arbeidsaanbod toeneemt, de arbeidsproductiviteit stijgt, of de concurrentiepositie verbetert als gevolg van fiscale vergroening. Ook voor negatieve werkgelegenheidseffecten hebben de onderzoekers geen onderbouwing gevonden: fiscale vergroening leidt op de lange termijn dan ook niet tot een verslechterde concurrentiepositie, of een afname van de werkgelegenheid.

Wel kortetermijneffecten

De effecten op korte termijn wijken af van de langetermijneffecten. Zo zal op korte termijn wél sprake zijn van veranderingen in de werkgelegenheid: sommige banen zullen mogelijk verdwijnen, de vraag naar andere werkzaamheden zal mogelijk toenemen. Dit kan leiden tot spanningen op de arbeidsmarkt doordat de vaardigheden van werknemers die op zoek zijn naar een nieuwe baan mogelijk niet aansluiten bij de benodigde vaardigheden voor de nieuwe werkzaamheden.


Klik hier om de publicatie te downloaden.

Auteurs: Krista Jansema-Hoekstra, Henk-Wim de Boer (beiden CPB), Hendrik Vrijburg en Corjan Brink (beiden PBL)

Informatie: Krista Jansema-Hoekstra, CPB, telefoon 06 46923527, email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Ga direct naar alle artikelen over:

nME icon overheid groot 3d4

Overheid

nME icon bedrijfsleven2 groot

Bedrijfsleven

nME icon onderzoek groot

Onderzoek

nME icon opinie2 groot

Opinie en debat