Deze website gebruikt analytische cookies om inzicht te krijgen in de populariteit van de aangeboden artikelen (webstatistieken). Persoonlijke gegevens van bezoekers worden niet vastgelegd.

Op 1 februari 2019 vond de twaalfde Belgian Environmental Economics Day plaats in Antwerpen. Steven Van Passel (departement Engineering Management, Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie, Universiteit Antwerpen) organiseerde dit jaar de bijeenkomst van Belgische milieueconomen. 70 deelnemers waren aanwezig.

Na een welkomstwoord van Steven Van Passel, startte de ochtendsessie met presentaties in het brede kader van een circulaire economie. In een eerste presentatie van Juan F. Garcia-Barragan (KU Leuven) werd de impact van recyclage op internationale handel en de sectorsamenstelling (industrie, ontginning en recyclage) bestudeerd. In een tweede presentatie van Alexej Parchomenko (VITO) werd een vergelijking gemaakt van 63 studies die trachten de circulaire economie te meten. Loïc De Weerdt (UAntwerpen) analyseerde investeringsbeslissingen in recyclage met aandacht voor onzekerheid en reboundeffecten. In een vierde presentatie besprak Jan Brusselaers (VITO) de economische gevolgen van herstellingen bij zowel stofzuigers als wasmachines. Huan Ha (UCLouvain) presenteerde een economische analyse van ‘servitization’ als duurzaam businessmodel. In een laatste presentatie van deze sessie werden door Raïsa Carmen (KU Leuven) de resultaten van een grootschalige bevraging rond autodelen voorgesteld.

De namiddagsessie startte met een presentatie van Kewan Mertens (KU Leuven) over de impact van sociale normen op landmarkten en gedrag van landbouwers bij landverschuivingen. Leonard Maaya (KU Leuven) toonde het effect van milieugedrag op de betalingsbereidheid voor biologisch geteelde en fair trade koffie in Vlaanderen. Een verkenning van toekomstige scenario’s voor CCU (carbon capture and utilization) werd gepresenteerd door Sebastien Lizin (UHasselt). De mogelijkheden en de noodzaak voor een maatschappelijke techno-economische beoordeling werd besproken door Robert Malina (UHasselt) aan de hand van de productie van brandstoffen op basis van huishoudelijk afval. Jonas Van der Slycken (UGent) lichtte een conceptueel kader toe voor het meten van economische welvaart aan de hand van ecologisch-economische indices.

In de laatste sessie werd de marktstabiliteit van het Europese systeem van verhandelbare emissierechten besproken door Kenneth Bruninx (KU Leuven). Tine Compernolle (UAntwerpen) besprak de impact van beleidsmaatregelen op investeringen in geothermische energie. Bart Defloor (UGent) toonde een economisch model met de mogelijkheid om rekening te houden met de tekortkomingen van woon-werkverkeer. In een laatste presentatie besprak Stef Proost (KU Leuven) het optimaal beleid voor de ondersteuning van de markt voor elektrische voertuigen.


Indien er interesse is in bepaalde thema’s is het waarschijnlijk het eenvoudigst om de presentatoren zelf te contacteren of eventueel Steven Van Passel (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) te mailen.

 

Ga direct naar alle artikelen over:

nME icon overheid groot 3d4

Overheid

nME icon bedrijfsleven2 groot

Bedrijfsleven

nME icon onderzoek groot

Onderzoek

nME icon opinie2 groot

Opinie en debat