Maatschappelijke kosten-batenanalyse en brede welvaart - een aanvulling op de Algemene MKBA-Leidraad
Het Centraal Planbureau (CPB) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) hebben op verzoek van de Tweede Kamer onderzocht hoe het brede welvaartsperspectief beter kan worden meegenomen in maatschappelijke kosten-batenanalyses (MKBA’s). In de publicatie ‘Maatschappelijke kosten-batenanalyse en brede welvaart’ geven de planbureaus ruim twintig concrete aanbevelingen. De aanbevelingen zijn een aanvulling op de Algemene MKBA-Leidraad die het CPB en PBL in 2013 hebben opgesteld.
Overgang naar circulaire economie vergt meer aandacht voor impact op lage- en middeninkomenslanden
De overgang naar een circulaire economie in Nederland brengt zowel kansen als risico’s mee voor lage- en middeninkomenslanden. In een circulaire economie wordt radicaal efficiënter omgegaan met het gebruik van schaarse grondstoffen. Als relatief open economie is Nederland sterk afhankelijk van winning en verwerking van grondstoffen in het buitenland. Ook exporteert ons land veel afgedankte spullen voor hergebruik of verwerking. Het Nederlandse circulaire-economiebeleid zal daarom systematisch rekening moeten houden met de impact van veranderingen in grondstoffengebruik op lage- en middeninkomenslanden.
Afvalverwerking van huishoudelijke kunststofverpakkingen: een materiaalstroomanalyse over de jaren heen
De recyclagegraad van kunststofverpakkingsafval in Vlaanderen is tussen 1985 en 2019 gestegen van 0 naar 31% en kan in toekomstige scenario’s oplopen tot 62%. Het precieze percentage hangt wel af van de gehanteerde rekenregels. Verder is de kwaliteit van de recycling niet altijd gelijk, en zijn er grote verschillen tussen de diverse materialen.