Deze website gebruikt analytische cookies om inzicht te krijgen in de populariteit van de aangeboden artikelen (webstatistieken). Persoonlijke gegevens van bezoekers worden niet vastgelegd.

Frank Dietz en Dik Wolfson

Wat zijn natuur, milieu en ruimte ons waard?

Omdat interventies in de leefomgeving (natuur, milieu en ruimte) altijd winnaars en verliezers opleveren, vinden de auteurs dat criteria als doelmatigheid en milieukwaliteit van de onderzochte oplossingen gewogen moeten worden met overwegingen van rechtvaardigheid en legitimiteit. Verder bepleiten de auteurs het gebruik van het denkkader van de MKBA aan het begin van het investeringstraject, waardoor het plan verbetert en de MKBA aan het eind niet meer als vijand van een eenmaal uitgekristaliseerd ontwerp wordt gezien. In dat licht schenkt dit artikel veel aandacht aan de wijze waarop de politiek omgaat met MKBA's als beleidsondersteunend instrumentarium.

TPEdigitaal, 2011, jaargang 5, nr 1, pp 1-14. http://www.tpedigitaal.nl


Wil Nuijen

Klimaatverandering: een zwak motief voor effectief beleid

Het begrip 'klimaatverandering' levert onvoldoende motivatie om een wezenlijke omslag in het menselijke gedrag te bewerkstelligen, stelt Wil Nuijen in zijn proefschrift getiteld Klimaatverandering: een zwak motief voor effectief beleid. Nuijen onderzocht de effectiviteit van klimaatbeleid vanuit de invalshoeken sociale-psychologie, economie en ethiek. Daarbij maakte hij gebruik van zijn eigen ervaring met uitvoering van klimaatbeleid en van 1400 krantenartikelen. Klimaatverandering is niet echt tegen te houden volgens Nuijen, maar het valt wel enigszins te vertragen. In tegenstelling tot klimaatverandering zal dreigende energieschaarste wél voldoende aanleiding zijn tot wezenlijke veranderingen in onze energievoorziening en leefwijze. Nuijen promoveerde aan de Universiteit van Tilburg bij prof. dr. J.B. Rijsman en dr. ir. P.P.J.M. Spierings (co-promotor).

Meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Carolien Kroeze e.a. (red.)

Technology and Sustainability

Een bundel essays, verschenen ter gelegenheid van het afscheid van Lucas Reijnders als hoogleraar milieukunde aan de UvA. Eén van de essays, geschreven door Hans Opschoor, is getiteld 'The Political Economy of Sustainable Development in a Globalising Context'.

Techne Press, Amsterdam, ISBN: 978-90-8594-033-3. www.technepress.nl.

Ga direct naar alle artikelen over:

nME icon overheid groot 3d4

Overheid

nME icon bedrijfsleven2 groot

Bedrijfsleven

nME icon onderzoek groot

Onderzoek

nME icon opinie2 groot

Opinie en debat