In dit rapport wordt van de op basis van literatuur en een aantal interviews uitgelegd hoe True Price, True Cost Accounting, en brede welvaart zich tot elkaar verhouden. True Cost Accounting/True Price zijn vergelijkbaar met de Brede Welvaart ‘later’ monitor van het CBS die de duurzaamheid van een land of regio in kaart brengt. True Cost Accounting/True Price doet dat voor agrarische activiteiten en monetariseert. Daarmee is het ook een variant van een MKBA.
Kernvraag
De overheid oriënteert zich meer en meer op Brede Welvaart als uitgangspunt voor beleid. De concepten True Price en True Cost Accounting (TCA) omvatten eveneens alle effecten en impacts die gekoppeld zijn aan productie en consumptie van een product. ‘Hoe verhouden deze concepten zich tot elkaar?’ was de vraag die partners in de PPS True Price van inzicht naar actie stelden. In dit rapport verkennen we verschillende toepassingsmogelijkheden van het concept TCA om te komen tot een duurzamer voedselsysteem.
Boodschap
Brede Welvaart wordt meer en meer de basis voor overheidsbeleid – het concept is in ontwikkeling bij de planbureaus en het CBS Omdat welvaart meer inhoudt dan alleen materiële welvaart, is het perspectief van Brede Welvaart ontwikkeld. De drie planbureaus (CPB, PBL en SCP) zijn bezig met de ontwikkeling van een coherent analysekader met daarin een Kernset van Bredewelvaartsindicatoren. Met die indicatoren kunnen effecten van beleid kwantitatief en/of kwalitatief geraamd gaan worden. Het CBS heeft al de Monitor Brede Welvaart ontwikkeld. Een van de dimensies van de monitor is de Brede Welvaart ‘later’ die de stand van duurzaamheid van een land of regio weergeeft. True Price en True Cost Accounting omvatten ook alle aspecten (externaliteiten) die gepaard gaan met productie en consumptie (van producten) en vertalen dat in kosten, in geld. De True Price of echte prijs van een product is de som van de marktprijs en de ‘true price gap’. Deze gap bestaat uit de gemonitariseerde externe effecten of verborgen kosten. Met de True Cost Accounting (TCA) methode kunnen die externe effecten berekend worden en duurzaamheidseffecten van agrarische activiteiten worden gemeten. True Cost Accounting (TCA) sluit aan op de Brede Welvaart ‘later’ TCA is vergelijkbaar met de Brede Welvaart ‘later’ in het beschrijven van de duurzaamheid aan de hand van vier kapitaal voorraden: economisch, natuurlijk, menselijk en sociaal kapitaal. Op deze thema’s sluiten TCA en Brede Welvaart ‘later’ op elkaar aan. Met TCA kan een verandering van die kapitalen beschreven worden en met Brede Welvaart ‘later’ de stand van zaken opgenomen. Tussen twee monitoringsmomenten in de Brede Welvaart-meting wordt een trend weergegeven. Het doel van TCA is monetarisatie van de externe effecten en een vermindering van die effecten, terwijl de Brede Welvaart ‘later’ niet monetariseert. Naast dit verschil in doelen zijn er verschillen in schaalniveau en indicatoren tussen TCA en Brede Welvaart ‘later’, zoals weergegeven is in Tabel S.1.
Er zijn echter verschillende TCA-methodieken die met oog op specifieke contexten ontwikkeld zijn en soms niet de economische voorraden includeren. Die laatste gaan ervan uit dat de marktprijs het economische kapitaal representeert. In dat geval moet een TCA worden aangevuld met dat thema wil er breed gemeten worden. True Cost Accounting is te beschouwen als een variant op de maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA). Beide monetariseren een totaal van effecten, maar er is wel een verschil. Bij TCA is de focus op de (externe) effecten van voedselproductie met het oog op verduurzaming. In die focus is de scope dus vaak beperkter dan die van een MKBA. Het schaalniveau van de MKBA is die van het doorgerekend project of beleidsoptie terwijl bij het bij TCA gaat om het schaalniveau dat past bij de sector of een product, globaal of regionaal geproduceerd. Beide geven alle relevante effecten weer. In een MKBA worden alternatieven ten opzichte van elkaar gewogen. TCA berekent die effecten ten opzichte van een nulpunt, hoewel in de praktijk niet alle externe kosten zullen zijn weg te nemen.
Methodologie
Literatuur, websites en drie interviews met CPB en LNV zijn gebruikt om de concepten toe te lichten en de vergelijking tussen de concepten uit te werken.
Klik hier om het rapport te downloaden.
Nadere informatie: Elsje Oosterkamp, Wageningen Economic Research,