Maandag 1 juli, een typisch Belgische zomerdag. Wat wolken, wat zon en niet al te warm. We staan klaar om 734 milieueconomen in persoon en 73 online te ontvangen in Leuven. EAERE neemt de stad over, de hotels zijn volgeboekt en alle locaties zijn op wandelafstand in het historische stadscentrum.  

Dit jaar werden 1.557 papers ingediend door 1364 onderzoekers, waarvan er 694 werden geselecteerd voor presentatie in het programma (acceptatiegraad 55%). Deze papers bestreken een breed scala aan onderwerpen, van innovatief klimaatbeleid tot strategieën voor duurzaam beheer van hulpbronnen, en weerspiegelen de dynamische en evoluerende aard van het vakgebied milieueconomie. De hoge kwaliteit en diversiteit van het gepresenteerde onderzoek onderstrepen de leidende rol van de conferentie die 807 deelnemers uit 50 verschillende landen aantrok (95% niet-Belgische deelnemers). De brug tussen academisch onderzoek en beleidsvorming werd geslagen door 15 beleidssessies met hooggeplaatste beleidsmakers en experts van, onder meer, de European Investment Bank, de Nationale Bank van België en de OESO. Deze sessies, die online werden gestreamd, hadden betrekking op kritieke onderwerpen zoals subsidies voor elektrische voertuigen, klimaatbeleid voor de landbouw, koolstofbeprijzing en de invloed van de fysieke gevolgen van klimaatverandering voor Europese centrale banken.

De conferentie draagt ook bij aan samenwerkingen tussen universiteiten en onderzoeksinstellingen in Europa. Zes thematische sessies waren gewijd aan samenwerkingsprojecten en gezamenlijke onderzoeksinitiatieven, waarbij de voordelen van het bundelen van middelen en expertise werden benadrukt. Deze sessies behandelden onderwerpen zoals de Chinese koolstofmarkt, collectieve actie en de kosten van klimaatverandering in de aanwezigheid van tipping points.

EAERE2024 Borghese b

Figure - Simone Borghese, EAERE president

De conferentie had drie vooraanstaande keynote sprekers die bijdroegen aan het succes van het evenement: Mireille Chiroleu-Assouline van de Parijse School voor Economie, die sprak over “Environmental Political Economy: Private Interests and the Public Good”, Rashid Sumaila van de University of British Columbia, die sprak over ”Interdisciplinarity: Bringing Indigenous and Granny Wisdom into Environmental Economics” en Anne-Sophie Crépin van het Beijer Institute, Zweden, die sprak over "Long-term Wellbeing and Risks of Abrupt Changes - A Journey." Deze sprekers brachten een schat aan kennis en diverse perspectieven naar de conferentie en verrijkten de discussies in het milieu-economisch vakgebied.

Naast de wetenschappelijke activiteiten waren er ook heel wat informele momenten om bij te praten met vrienden en collega’s maar ook om nieuwe banden te smeden. We konden deelnemen aan een welkom in de universiteitshallen, een congresdiner in de Faculty Club, een 5 km loop in de vroege ochtend en een receptie in, inclusief bezoek aan, Museum M.

We kunnen dus stellen dat EAERE2024 met succes aan haar doelstellingen heeft voldaan door een forum te bieden aan onderzoekers en beleidsmakers om kennis uit te wisselen, samenwerking en communicatie te stimuleren en samenwerking tussen universiteiten en onderzoeksinstellingen te bevorderen. Johan Eyckmans en ik waren erg tevreden en trots dat we ons steentje hebben kunnen bijdrage aan de verdere ontwikkeling van ons vakgebied en kijken uit naar de volgende bijeenkomst van 16 tot 19 juni 2025 in Bergen, Noorwegen.


Voor meer informatie over EAERE2024 verwijzen we naar de website

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je regelmatig op de hoogte worden gehouden van nieuwe artikelen op deze website?

Meld je dan hier aan voor de Nieuwsbrief!

aanmelden knop

Ga direct naar alle artikelen over:

nME icon overheid groot 3d4

Overheid

nME icon bedrijfsleven2 groot

Bedrijfsleven

nME icon onderzoek groot

Onderzoek

nME icon opinie2 groot

Opinie en debat