Cement is een essentieel bouwmateriaal. Jaarlijks wordt mondiaal vier miljard ton cement geproduceerd. Cement heeft veel toepassingen, de meest voorkomende daarvan is beton. De productie van cement is echter wel verantwoordelijk voor 7% van de wereldwijde CO2 uitstoot. 60% daarvan is CO2 dat vrijkomt bij de chemische omzetting, deze uitstoot is niet te vermijden. De overige 40% wordt veroorzaakt door de hoge temperatuur die nodig is in het productieproces en die nu vooral met steenkool en het verbranden van plastic wordt opgewerkt.
ING heeft onderzoek gedaan naar de business case van cementproducenten wanneer zij kiezen voor de toepassing van CCS of omschakeling naar duurzame warmtebronnen. De toepassing van CCS kan tot een forse reductie van CO2 uitstoot leiden en blijkt relatief goedkoop. Omschakeling op duurzame energiebronnen is al snel een factor twee duurder.
ING onderzocht verschillende opties om CO2 uitstoot bij de productie van cement te reduceren: CCS, omschakeling van kolen naar gas of groene waterstof en naar een combinatie van waterstof en CCS. Daaruit blijkt dat de kosten voor CCS relatief laag zijn: 85% reductie kan worden gehaald bij een kostenstijging van zo’n 10%. Het gebruik van gas is weliswaar niet veel duurder dan het huidige productieproces (veelal kolen of verbranden van plastic), maar leidt tot veel minder CO2 reductie. Groene waterstof lijkt voorlopig nog een te dure oplossing, de totale productiekosten zullen hierdoor ongeveer verdubbelen.
Bij deze berekeningen gaat ING er wel vanuit dat de CCS relatief goedkoop kan worden uitgevoerd, dat wil zeggen dicht bij de geplande infrastructuur voor CO2-transport en -opslag. Dit lijkt haalbaar voor cementfabrieken in industriële clusters dichtbij de kust (max 150 kilometer), zoals in landen als Noorwegen, UK en Nederlands. Als de cementindustrie verder landinwaarts ligt, kunnen de kosten van CCS verviervoudigen.
Groene waterstof is nog onvoldoende bewezen als energiebron in de cementindustrie. Een ander nadeel is dat het aanbod nog onvoldoende is: toepassing in de cementindustrie leidt op de korte termijn dan tot verdringing in andere sectoren. Het schaarse groene waterstof kan vooralsnog beter ingezet worden bij de productie van staal of synthetische brandstoffen, dan als energiebron in de cementindustrie.
Minder radicale oplossingen zijn volgens ING het verbeteren van de energie-efficiëntie van cementfabrieken en het gebruik van restwarmte uit de fabriek voor het verwarmen van woningen of andere industriële processen. Ook door een andere samenstelling van cement kan de CO2-uitstoot worden gereduceerd.
Het gehele artikel leest u hier: https://think.ing.com/articles/constructing-a-greener-future-cement/
Meer info: