Dubbeloratie Brede Welvaart Tilburg University

Op 4 november j.l. hielden Kim Putters en Otto Raspe beiden hun oratie aan de Tilburg University. getiteld ‘Koersen op het kompas van brede welvaart’. De dubbeloratie was onderdeel van de Dag van de Brede Welvaart.

Kim Putters: Nederland heeft een economisch breed welvaartsmodel nodig

Ontwikkelingen als AI, digitalisering, sociale ongelijkheid en klimaatverandering maken de toekomstige welvaart voor velen onzeker, terwijl onze manier van besturen niet het vertrouwen wekt dat het wel goed komt. Daarom pleitte prof. dr. Kim Putters, universiteitshoogleraar ‘Brede Welvaart en  tevens voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER), in zijn oratie voor een nieuwe basis voor de toekomstige Nederlandse samenleving en economie: een breed welvaartscontract. Daarin trekken overheid, bedrijfsleven, wetenschap en samenleving gezamenlijk op om brede welvaart te bereiken. Klik hier om de oratie van Kim Putters te downloaden.

Otto Raspe: ‘De samenleving heeft het kompas van de brede welvaart nodig’

De huidige economische groei loopt tegen haar grenzen aan. Er is dringend een koerswijziging nodig om de samenleving voor iedereen leefbaar te houden. Het kompas van de brede welvaart geeft daarbij richting, met name in de regio’s, vertelde prof. dr. Otto Raspe tijdens zijn oratie. Hij benadrukte dat welvaart niet alleen draait om economische groei, maar ook om sociale en ecologische dimensies en de balans daartussen. Raspe: “Elke regio in Nederland kent zijn eigen opgaven op dit vlak. Dat vraagt om maatwerk in beleid. Want juist in de regio’s wordt de kwaliteit van leven van mensen bepaald. Elke regio telt.” Zijn leeropdracht omvat brede welvaart en de regionale economie. Naast zijn benoeming tot Professor of Practice leidt Raspe het onderzoek naar regionale ontwikkelingen, innovatie en duurzaamheid bij RaboResearch, de onderzoeksafdeling van de Rabobank. Klik hier om de oratie van Otto Raspe te downloaden.

Van overstromingsrisico naar waterlabels: hoe keuzes in modellering doorwerken

De aandacht voor alternatieve methoden om klimaatrisico's te waarderen neemt toe. Dit artikel analyseert waterlabels en vergelijkt de relatieve impact van keuzes in modellering, klimaatverandering en dijkversterkingen.

Geschreven door Cees Oerlemans (Technische Universiteit Delft, HKV), David Knops, Robin Nicolai en Bas Kolen (HKV)

 

 

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je regelmatig op de hoogte worden gehouden van nieuwe artikelen op deze website?

Meld je dan hier aan voor de Nieuwsbrief!

aanmelden knop

Ga direct naar alle artikelen over:

nME icon overheid groot 3d4

Overheid

nME icon bedrijfsleven2 groot

Bedrijfsleven

nME icon onderzoek groot

Onderzoek

nME icon opinie2 groot

Opinie en debat