Eind december verscheen de Kamerbrief van Staatssecreatris Rummenie (LVVN) over de herziening van de pachtwet.
In Nederland wordt circa eenderde van de landbouwgrond via pacht aan agrarische ondernemers ter beschikking gesteld. Meer dan de helft van dit areaal is uitgegeven via reguliere langlopende pachtovereenkomsten. Sinds de introductie van de geliberaliseerde kortlopende pacht in 2007 is er een trend ontstaan waarbij vrijwel alle nieuwe pachtovereenkomsten worden afgesloten met een kortlopende looptijd. De sector constateert al langere tijd dat aan beide typen pacht grote nadelen kleven: langlopende pacht geeft grondeigenaren weinig sturingsmogelijkheden, kortlopende pacht is duur en onzeker voor pachters.Hierdoor komen zowel bij reguliere pacht als bij de geliberaliseerde pacht initiatieven voor een duurzamer landgebruik te weinig van de grond.
Hret ministerie komt nu met een voorstel om nieuwe pachtvormen te introduceren, waaronder de Duurzame Langlopende Pacht. In dt model zou een pachtcontract een looptijd van minimaal 18 jaar hebben, waarbij de prijsvorming vrijer is dan nu in de regulier pacht. Voor het bepalen van de pachtprijs worden drie opties voorgesteld waarbij de pachtprijs in beginsel vrijer en daarmee mogelijk hoger kan zijn. Het betreft een mogelijkheid om de prijs te bepalen op basis van een hoger percentage van de geldende regionorm, (de regionorm is een jaarlijks vast te stellen pachtvergoeding, die zowel de pachter als de verpachter een redelijk inkomen moet verschaffen, mede berekend op basis van bedrijfsyuitkomsten in de 14 specifieke pachtregio's), het recht om mee te delen in de meerwaarde van de grond na afloop van de pachtovereenkomst en de keus om het bepalen van de hoogte van de pachtprijs aan de partijen zelf over te laten. Wel zou deze pachtprijs getoetst moet worden aan redelijkheid en billijkheid. De pachter krijgt meer zekerheid op een continuering van zijn bedrijfsvoering omdat deze langer over de grond kan beschikken. Het biedt de verpachter ook meer zekerheid omdat hij of zij voor langere tijd afspraken kan maken over het gebruik van de grond door de pachter. Bovendien biedt het mogelijkheden om goed bodembeheer te stimuleren doordat partijen voor langere tijd afspraken kunnen maken over het verbeteren van de biodiversiteit en de waterkwaliteit.
Een andere belangrijk voorstel is om de prijs van korte pacht (tot maximaal 6 jaar), anders dan nu gebeurt, te koppelen aan de regionormen. Kotrlopende pacht, met alle nadelen van dien voor de bodemkwaliteit, biodiversiteit en waterkwaliteit, wordt daarmee niet verboden, maar wel ontmoedigd. De verwachting is dat veel kortlopende geliberaliseerde pacht dan wordt omgezet naar Duurzame Langlopoende Pachtcontracten.
Het ministerie van LVVN geeft aan nog tijd nodig te hebben om alle belanghebbenden op één lijn te krijgen. VVD-en Groen Links-PvdA hebben in een initatiefnota en debat aanbedrongen op spoed en knopen door te hakken.
In een bijeenkomst van het Netwerk Duurzame Pacht op 12 februari werden de plannen toegelicht door LVVN, Daarna liet de Provincie Noord Holland zien wat verpachters nu al kunnen doen om duurzamer landgebruik op pachtgrond te stimuleren.
Meer informatie: Kamerbrief: Pachtbeleid | Tweede Kamer der Staten-Generaal. Netwerk Duurzame Pacht:
https://www.linkedin.com/company/toegang-tot-grond-en-duurzame-pacht/?lipi=urn%3Ali%3Apage%3Ad_flagship3_search_srp_all%3B%2FjNBo%2FJ6SbCojydoaDXZTA%3D%3D