Begin dit jaar publiceerde Niko Roorda de vijfde editie van zijn ‘Basisboek Duurzame Ontwikkeling’. Geen herwerking van de vierde editie deze keer, maar een volledig opnieuw geschreven boek. We spraken met de auteur over zijn nieuwste publicatie, het belang van degelijk (gratis) onderwijsmateriaal en een uitnodiging om teksten te publiceren in aanvulling op zijn boek.

Het nieuwe ‘Basisboek Duurzame Ontwikkeling’ heeft een bijzondere plek in het oeuvre van Niko. Dit ondankt het feit dat het boek al aan de vijfde editie toe is en een geschiedenis kent die terug gaat tot 2003. Bovendien publiceerde Niko ook al verschillende andere boeken, vaak met vertalingen in het Engels en het Duits. Toch blijft het studieboek uniek voor Niko, want hij neemt bewust geen standpunt in over de verschillende dillema’s die hij schets. Dit is een ander uitgangspunt dan bijvoorbeeld dan het boek Omniconomics waarin hij zichzelf wel toestaat om persoonlijke standpunten in te nemen.

niko.png

 

Maar de objectiviteit die hij in zijn basisboek moet respecteren betekent niet dat dit boek een minder belangrijke plaats inneemt in zijn oeuvre. In tegendeel, er is immers een grote nood aan een boek dat een duidelijk kader schetst. Twintig jaar geleden was het nog belangrijk om lezers te overtuigen van het belang van duurzame ontwikkeling. Niko ging hiervoor aan de slag met een wetenschappelijk comité waarin bijvoorbeeld ook leraren en NGO’s waren vertegenwoordigd. Met hulp van dat comité kon hij de verschillende hoofdstukken uit zijn eerste basisboek testen voordat ze gepubliceerd werden. De meest recente versie van zijn boek kon echter niet verder bouwen op de eerdere edities. Lezers beseffen ondertussen dat duurzame ontwikkeling belangrijk is, maar hebben vooral nood aan duidelijke inzichten. Niko hoopt dat het boek kan bijdragen aan de wil om dingen te gaan veranderen. Die gedrevenheid moet de bovenhand krijgen op de ‘dragons of inaction’. Bovendien is er op het vlak van duurzaamheid veel veranderd. Er doken nieuwe concepten op, en sommige bestaande concepten werden anders ingevuld.

Een radicale herwerking drong zich dus op, een klus waar Niko maar liefst drie jaar mee bezig is geweest. Hij stootte daarbij op verrassende barrières. Zo ontbrak een overzicht dat de verschillende SDG’s linkt aan verschillende targets en indicatoren. Een overzicht dat hij daarom zelf opstelde, en nu ook gratis aanbiedt op zijn website in de vorm van een spreadsheet. Op die website verzamelt Niko trouwens wel meer lesmateriaal voor leraren, inclusief verschillende video’s, databases en linken naar secundaire data.  

Op die manier wil Niko een heuse digitale leeromgeving creëren, in aanvulling op het basisboek. Beide versterken elkaar: het basisboek blijft een vlot leesbare, maar wetenschappelijke onderbouwde tekst. De digitale leeromgeving biedt de mogelijkheid om in de diepte te gaan. Via het digitale platform hoopt hij op die manier een dynamische discussie rond duurzaamheid vorm te geven. Want ondanks het objectieve karakter van het boek, waarin ook erg veel onderwerpen ter sprake komen, is die discussie zeker mogelijk en wenselijk. Verschillende thema’s kunnen immers nog verder uitgediept worden. Zo spraken we over de rol van belastingen en de invulling van profit (of prosperity) in de drie P’s van people-planet-profit. Niko nodigt leraren en collega’s dan ook uit om actief deel te nemen aan deze discussie. Meer zelfs, via zijn website wil hij een platform bieden voor interactie. Zo kunnen bijvoorbeeld uitbreidende teksten die aangeleverd worden door lezers ook gepubliceerd worden via de website, om op die manier nog meer lesmateriaal aan te bieden.

Waarom biedt hij alles aan? Als (milieu-)econoom stellen we ons immers vragen bij zijn business model… Niko wil niet blijven hangen in somberheid. Als je enkel kijkt naar de problemen rond duurzame ontwikkeling word je niet vrolijk. Daarom wil hij ook volop focussen op oplossingen. Het is belangrijk dat het boek een perspectief op een betere toekomst biedt, en dat het lezers aanmoedigt om na te denken over een betere toekomst. En daarom wil hij zoveel mogelijk personen bereiken, met hulp van medeauteurs. Enkel zo kunnen we een transitie realiseren waarbij het onvoorstelbare ook de werkelijkheid wordt.


Meer informatie via https://niko.roorda.nu/books/basisboek-duurzame-ontwikkeling

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je regelmatig op de hoogte worden gehouden van nieuwe artikelen op deze website?

Meld je dan hier aan voor de Nieuwsbrief!

aanmelden knop

Ga direct naar alle artikelen over:

nME icon overheid groot 3d4

Overheid

nME icon bedrijfsleven2 groot

Bedrijfsleven

nME icon onderzoek groot

Onderzoek

nME icon opinie2 groot

Opinie en debat