Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking – eindadvies 2025

Op verzoek van het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) heeft het PBL in samenwerking met TNO een advies uitgebracht over de te verwachten elektriciteitsproductiekosten voor waterkracht, windenergie en zon-pv in de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE). Voor toepassing vanaf het jaar 2025.

Uitdagingen voor de grondgebonden akker- en tuinbouw

Onlangs heeft het PBL een rapport uitgebracht dat de huidige situatie in de grondgebonden akker- en tuinbouw in kaart brengt en de uitdagingen waar de sector voor staat. Het rapport bevat mogelijke ontwikkelrichtingen voor de akker- en tuinbouw en beschrijft beleidsopties die de overgang naar een duurzame landbouw kunnen stimuleren. 

Flinke groei zon-pv in 2023

De Monitor Zon-pv 2024 (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) laat een stijging van 22% zien van het opwekvermogen van zonne-energie in Nederland in 2023. Daarmee droeg zonne-energie voor 16% bij aan de totale elektriciteitsproductie, tegen 14 % in 2022. De groei van het opwekvermogen van alle zonne-energiesystemen in 2023 was 0,5 gigawattpiek (GWp) minder dan in het topjaar 2022. Maar hoger dan het gemiddelde in de periode vanaf 2018. Van het totaal gerealiseerde opwekvermogen bestond 2,1 GWp uit grote zonne-energiesystemen, waarvan 1,6 GWp tot stand kwam met hulp van de Stimulering Duurzame Energie en Klimaattransitie (SDE++) subsidie. Het aantal kleine zonne-energiesystemen (kleiner dan 15 kWp met maximaal 50 zonnepanelen) groeide in 2023 met 2,3 GWp net zo hard als het jaar ervoor. De snelle groei van het opwekvermogen van zonne-energie geeft ook uitdagingen. Om nieuwe zonne-energiesystemen te installeren, zijn er vaker extra kosten voor bijvoorbeeld dakversterking, inpassing in het landschap of biodiversiteit (de SDE++-subsidie houdt hier vanaf 2024 rekening mee). Een andere uitdaging is het volle stroomnet. Volgens de monitor zal het totale opwekvermogen van zonne-energie minder doorgroeien dan in de afgelopen jaren: gemiddeld 3,0 GWp per jaar. Grootschalige projecten groeien naar verwachting net zo hard, maar het aantal kleinschalige projecten zal al in 2024-2026 lager zijn, omdat de hoge elektriciteitsprijzen van eerdere jaren wegvallen. Het voornemen van het kabinet om de salderingsregeling te beëindigen per 1 januari 2027, is nog niet meegenomen in deze schatting.

De monitor geeft jaarlijks een beeld van de voortgang van zonne-energieprojecten in Nederland. Na windenergie is zonnestroom de grootste hernieuwbare bron van energie.

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je regelmatig op de hoogte worden gehouden van nieuwe artikelen op deze website?

Meld je dan hier aan voor de Nieuwsbrief!

aanmelden knop

Ga direct naar alle artikelen over:

nME icon overheid groot 3d4

Overheid

nME icon bedrijfsleven2 groot

Bedrijfsleven

nME icon onderzoek groot

Onderzoek

nME icon opinie2 groot

Opinie en debat