Deze website gebruikt analytische cookies om inzicht te krijgen in de populariteit van de aangeboden artikelen (webstatistieken). Persoonlijke gegevens van bezoekers worden niet vastgelegd.

Zodra het om de perspectieven van een duurzame energievoorziening op lange termijn gaat, zijn er typisch twee reacties. De ene is een optimistische: elk uur ontvangen we van de zon ongeveer evenveel energie als we in een heel jaar gebruiken. De mogelijkheden zijn dus schier eindeloos en een volledig duurzame energievoorziening moet goed haalbaar zijn. De andere is die van scepsis: het potentieel is er wel, maar het gaat niet gebeuren, te duur, en geen schijn van kans dat je zoiets in de loop van enkele decades realiseert. In 'The Energy Report' staat daarom deze fundamentele vraag centraal: "Kan de hele wereld tegen 2050 zijn overgestapt op volledig duurzame energie?" Om die vraag te beantwoorden, onderzocht Ecofys de technische, maatschappelijke en economische ontwikkelingen voor alle energiedragers, alle regio’s en alle sectoren van het mondiale energiesysteem. Het onderzoek  is uitgevoerd in samenwerking met WWF.

Het scenario brengt allereerst het toekomstige niveau aan energieverbruikende activiteiten (bijvoorbeeld het aantal tonnen staalproductie) in kaart, bij een groeiende wereldbevolking en een verdrievoudiging van de wereldeconomie. Al deze activiteiten worden zo efficiënt mogelijk, met zo weinig mogelijk energie en grondstoffen, ingevuld. Het blijkt dat het mogelijk is het wereldenergiegebruik te beperken tot een niveau dat zelfs iets onder het huidige ligt. Het scenario is daarmee het scenario met het laagste energiegebruik dat tot nu toe is ontwikkeld. Het verbruik van elektriciteit stijgt nog wel sterk. Het maakt in 2050 bijna de helft van het finale energiegebruik uit (nu iets meer dan 10%).

Vervolgens zijn de energiebronnen voor deze activiteiten gerangschikt naar duurzaamheid. Energie gewonnen uit de zon, wind, water en aardwarmte krijgt de voorkeur. Pas wanneer deze ‘stromingsbronnen’ volledig zullen zijn benut, wordt bio-energie ingezet. Er blijkt volop duurzame energie te zijn. Alleen al door nu grotendeels reeds beschikbare technologieën in te zetten en door strikte duurzaamheidscriteria op te leggen (bijvoorbeeld aan het gebruik van biomassa) kan 95% van de wereldwijde energievoorziening tegen 2050 worden gedekt met duurzame bronnen. Zie de onderstaande figuur. Alleen enkele productieprocessen (bijvoorbeeld voor staal en cement) zullen nog fossiele brandstoffen gebruiken, want die hebben specifieke eigenschappen die duurzame energie dan nog niet biedt.

Dekking van het finale energiegebruik in The Energy Report

Het scenario is tevens financieel doorgerekend. Initieel moet er fors geïnvesteerd worden, tot ca. 2% van het wereld-BNP. Tussen 2030 en 2040 wordt de cash flow positief en in 2050 is een duurzame energievoorziening aanzienlijk goedkoper dan een conventionele energievoorziening.


The Energy Report is te downloaden op http://www.ecofys.com/nl/press/14/. Contact: Kornelis Blok, Ecofys, tel.030-6623399, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

 

 

 

Ga direct naar alle artikelen over:

nME icon overheid groot 3d4

Overheid

nME icon bedrijfsleven2 groot

Bedrijfsleven

nME icon onderzoek groot

Onderzoek

nME icon opinie2 groot

Opinie en debat