Deze website gebruikt analytische cookies om inzicht te krijgen in de populariteit van de aangeboden artikelen (webstatistieken). Persoonlijke gegevens van bezoekers worden niet vastgelegd.

Het barst van de ideeën om Nederland schoner en energiezuiniger te maken. Maar in de praktijk blijkt dat ook 'groene' projecten die in principe rendabel zijn, vaak in de concurrentie met andere investeringsbeslissingen niet van de grond komen. Banken kijken naar het korte termijn rendement waar groene investeringen zich vooral op de lange termijn uitbetalen, de overheid voert wispelturig beleid, en bedrijven associëren duurzaamheid nog steeds (vaak ten onrechte) met kostenverhoging. Verder is groen beleggen op zich een succes, maar door bezuinigingen en de voortdurende crisis droogt de geldstroom hiervoor op. Wat is de oplossing voor de financiering van duurzame investeringen? Kan een financieringsmodel als een 'revolving fund' soelaas bieden? Wie gaat dit eventueel financieren en wie loopt de risico's?

Lex Hoogduin van Holland Financial Centre (HFC) stelde dat werkgevers en financiële instellingen een versnelling in de verduurzaming van de Nederlandse economie willen bewerkstelligen. Dat zorgt voor werkgelegenheid en maakt de Nederlandse economie minder kwetsbaar voor hoge en volatiele energieprijzen, en minder afhankelijk van politiek instabiele regio's. Gezamenlijk is een onderzoek uitgevoerd naar hoe een dergelijke versnelling tot stand kan worden gebracht. De conclusie is dat alleen een hechte publiek-private samenwerking hiervoor kan zorgen. Er zijn vele marktbeperkingen die investeringen in duurzaamheid bemoeilijken. Sommige van die beperkingen liggen bij banken en institutionele beleggers, andere liggen bij de overheid. Ook dreigt, door de grote hoeveelheid aan kapitaal die nodig is om te verduurzamen, op langere termijn een tekort aan betaalbaar langjarig krediet.

Om deze beperkingen één voor één te kunnen slechten is regie, coördinatie en doorzettingskracht nodig. Daarom pleiten werkgevers en financiële instellingen voor het gezamenlijk oprichten van de Groene Investerings-Maatschappij (GIM) waarin overheid en private sector deelnemen. Deze samenwerking kan de marktbeperkingen opheffen en ervoor zorgen dat er voldoende betaalbaar langjarig kapitaal beschikbaar is om de noodzakelijke investeringen in duurzaamheid te realiseren.

Pieter de Haes, ook van Holland Financial Centre hield een verhaal over een Innovation Capital Initiative, vooral bedoeld voor investeringen in duurzame energie.

Dorien Putman van de Triodos Bank bekritiseerde de twee initiatieven van HFC: eigenlijk doen de Triodos-bank en de ASN-bank al jaren hetzelfde als de twee genoemde voorstellen van Holland Financial Centre, maar dan zonder steun van de overheid.

Na de pauze presenteerde Gustaaf Haan van De Zonnefabriek een slimme financieringsconstructie om zonnepanelen voor nieuwe doelgroepen betaalbaar te maken: Zonvast, in samenwerking met en alleen voor klanten van Greenchoice. Klanten betalen niets voor de aanschaf van zonnepanelen, maar wel voor de stroom die de panelen leveren: 23 cent per kilowattuur, vergelijkbaar met de prijs van grijze stroom. Deze prijs wordt voor twintig jaar vastgelegd, zodat de kosten niet meestijgen of dalen met de prijs van grijze stroom. Dit geeft zekerheid voor de klanten.

Albert Hulshoff van Agentschap.nl vertelde over ESCo's: 'Energy Service Companies'. Om het enorme potentieel aan energiebesparing te gelde te maken, faciliteren, financieren en garanderen Esco's besparingsmaatregelen. De ESCo wordt betaald vanuit energiebesparing, en:

1. levert gegarandeerde energiebesparing op basis van prestatiecontract
2. neemt energiebesparende maatregelen
3. levert beheer, onderhoud, monitoring
4. ontvangt energieprestatievergoeding op basis van besparing

Figuur 1: Voorbeeld van kostenbesparing bij een Energie Prestatiecontract met een ESCo

De voordelen van een ESCo inschakelen zijn: kostenreductie, budgetneutraal gebouwen verduurzamen, prestatieafspraken met besparingsgarantie, en geen risico. Maar er zijn ook barrières: onbekendheid, ervaren complexiteit, wantrouwen en financiering.


De presentaties van de bijeenkomst zijn elders op de Nieuwsbriefsite te vinden.

Meer informatie bij:
Lex Hoogduin, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; rapport GIM: http://hollandfinancialcentre.nl/news.php?id=2226&language=NL
De Zonnefabriek: www.zonnefabriek.nl/zonvast-greenchoice1.html
Albert Hulshoff, AHB Consultancy, www.ahb-consultancy.nl

Ga direct naar alle artikelen over:

nME icon overheid groot 3d4

Overheid

nME icon bedrijfsleven2 groot

Bedrijfsleven

nME icon onderzoek groot

Onderzoek

nME icon opinie2 groot

Opinie en debat