Deze website gebruikt analytische cookies om inzicht te krijgen in de populariteit van de aangeboden artikelen (webstatistieken). Persoonlijke gegevens van bezoekers worden niet vastgelegd.

Op 1 november hield de Organisatie voor Duurzame Energie (ODE) het najaarscongres, in samenwerking met de Hogeschool Utrecht. Titel van de dag was 'Duurzame energie, het levert wat op!' en de 160 deelnemers werd een afwisselend programma aangeboden.

Klaas van Egmond (Universiteit van Utrecht, voorheen PBL) was de eerste keynote speaker. Hij vertelde over politieke doelstellingen van Den Haag en Brussel en was daar erg kritisch over. Over offshore wind zei hij bijvoorbeeld: "We zijn de zee op gevlucht, de enorme offshore windparken zijn een escape." Ook heeft hij weinig vertrouwen in de CO2-emissiehandel, die hij veel te complex vindt. Hij hield een pleidooi voor versimpeling van regels en versterking van de duurzame energietransitie. De geluidsopname van de presentatie van Klaas van Egmond vindt u hier, de bijbehorende sheets staan hier.

Ivo Opstelten (Hogeschool Utrecht) gaf daarna een overzicht van de 'nul op de meter'-plannen van de gemeente Utrecht. Dit programma voor woningbouw en renovatie is erop gericht woningen gemiddeld naar nul op de energiemeters te krijgen. Dit wordt voor huurders aantrekkelijk gemaakt door een energieprestatievergoeding, en de renovaties worden binnen tien dagen uitgevoerd. Ook voor koopwoningen is een aantrekkelijke financiering bedacht. Hij betoogde dat het op termijn beter is een woning meteen grondig te renoveren naar energieneutraal, dan alleen het laaghangende fruit zoals spouwmuurisolatie te plukken. In de presentatie van Ivo Opstelten is berekend dat de interne rentevoet van renoveren naar nul-op-de-meter ruim 5% is, en renoveren naar label B slechts 2,6%, o.a. omdat een grondig gerenoveerde woning veel langer meekan.

Siward Zomer gaf een overzicht van 'REScoops' - coöperaties voor duurzame energie - in verschillende Europese landen. Het Europese project waarvan hij deel uitmaakt heeft deze coöperaties geïnventariseerd, en in kaart gebracht wat er overal in Europa gebeurt. Het project werd op pad gestuurd met de opdracht om 400 initiatieven te vinden, maar inmiddels staat de teller al op bijna 2400, en het project is nog niet afgerond. Informatie is te vinden op de website van 'REScoops', de sheets van de presentatie staan hier.

Daarnaast werd door Stephen van den Berg een rekentool gepresenteerd om de potentie van zonne-energie op je eigen dak te berekenen. Voor meer informatie: de sheets van de presentatie staan hier.

Tinus Pulles hield een pleidooi om de nu erg goedkope emissierechten uit het EU-ETS op te laten kopen door particulieren, overheden en bedrijven en te vernietigen. Het EU-ETS biedt daartoe de mogelijkheid, en het is veel goedkoper dan bijna alle duurzame energieopties als je op korte termijn de CO2-emissies omlaag wil brengen. De emissierechten zijn zo goedkoop door de economische recessie en doordat er veel rechten zijn uitgedeeld aan de grote industrie. Verder wees hij erop dat door het subsidiëren van windmolens en zon-pv in Europa er per saldo geen emissies gereduceerd worden, omdat hierdoor emissierechten overblijven die dan elders in de Europese industrie alsnog verbruikt worden voor emissies. Dit heet het waterbedeffect. Tinus Pulles vindt daarom dat aanleg van duurzame energie vergezeld moet gaan van het opkopen en vernietigen van emissierechten. Uit de presentatie van Tinus ontstond dan ook het idee om als ODE emissierechten op te kopen en die uit de markt te halen. De sheets van de presentatie van Tinus Pulles staan hier.


 

Dit verslag is een bewerking door Michiel Wind (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.van het verslag van ODE. Meer informatie over ODE, alle presentaties, en geluidsopnamen vindt u hier, of via www.duurzameenergie.org

 

 

 

Ga direct naar alle artikelen over:

nME icon overheid groot 3d4

Overheid

nME icon bedrijfsleven2 groot

Bedrijfsleven

nME icon onderzoek groot

Onderzoek

nME icon opinie2 groot

Opinie en debat