Deze website gebruikt analytische cookies om inzicht te krijgen in de populariteit van de aangeboden artikelen (webstatistieken). Persoonlijke gegevens van bezoekers worden niet vastgelegd.

Industriële bedrijven zetten vaak technische oplossingen in om hun impact op biodiversiteit te verkleinen. Dienstverlenende bedrijven kiezen vooral voor natuurlijke en organisatorische oplossingen en betrekken daar regelmatig ook andere partijen bij.  Dit biedt nieuwe kansen voor de transitie naar duurzame benutting van natuurlijk kapitaal.

 

’No net loss’ van biodiversiteit

Bedrijven zijn belangrijke gebruikers van natuurlijk kapitaal. In de Rijksnatuurvisie 2014 stelt de overheid dat dit ook ten goede moet komen aan de biodiversiteit. De subsidieregeling Biodiversiteit en Bedrijfsleven stimuleert publiekprivate samenwerking om hier ervaring mee op te doen. Het Planbureau voor de Leefomgeving onderzocht op basis van 70 subsidieaanvragen wat bedrijven willen doen om ‘no net loss’ van biodiversiteit te realiseren.

Vermindering impact versus herstel en ontwikkeling van biodiversiteit

De subsidieaanvragen blijken uiteen te vallen in twee groepen (zie figuur). De ene groep bestaat vooral uit bedrijven uit de industrie. Zij zetten vooral technische oplossingen in om impact op biodiversiteit te verminderen. De andere groep bestaat vooral uit dienstverleners. Zij combineren technische, organisatorische en natuurlijke oplossingen tot een integrale aanpak. Daarbij
betrekken ze vaak ook de rest van de handelsketen en partijen in de omgeving. Niet het verminderen van impact, maar herstel en ontwikkeling van biodiversiteit zijn veelal de focus.

Project Sustainable navigation

Een voorbeeld uit de groep van dienstverleners zijn drie recreatiebedrijven in de Biesbosch die de aandrijving van hun boten milieuvriendelijker willen maken. Hiervoor laten ze onderzoek doen door de TU Delft. Ook het Parkschap, de beheerder van de Biesbosch, is bij het project betrokken. Naast de technische aanpassingen aan de eigen boten willen de initiatiefnemers anderen stimuleren om op duurzame wijze gebruik te maken van het gebied. Zo gaan ze voorlichting geven aan particuliere  botenbezitters over duurzaam varen.

Aanbevelingen

De subsidieaanvragen vanuit de industrie zijn relatief veel vaker goedgekeurd dan de aanvragen van dienstverleners. Dat is ook wel te begrijpen, omdat het verminderen van impact een van de criteria van de regeling is. Toch wordt hiermee volgens de onderzoekers een belangrijke kans gemist voor de transitie naar duurzame benutting van natuurlijk kapitaal. Deze transitie heeft
juist ook behoefte aan de integrale en ketengerichte oplossingen van de dienstensector. De onderzoekers bevelen daarom aan om het potentieel aan ideeën bij de dienstensector nader te onderzoeken en het gebruik ervan te stimuleren.


Klik hier om de publicatie ‘Hoe gaan bedrijven om met biodiversiteit? Leren van de Subsidieregeling Biodiversiteit en Bedrijfsleven’ te downloaden.

Nadere informatie: Marianne Schuerhoff, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en Arjan Ruijs, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ga direct naar alle artikelen over:

nME icon overheid groot 3d4

Overheid

nME icon bedrijfsleven2 groot

Bedrijfsleven

nME icon onderzoek groot

Onderzoek

nME icon opinie2 groot

Opinie en debat