Deze website gebruikt analytische cookies om inzicht te krijgen in de populariteit van de aangeboden artikelen (webstatistieken). Persoonlijke gegevens van bezoekers worden niet vastgelegd.

Groot-Brittannië heeft sinds enkele jaren een eigen koolstofprijs in de elektriciteitsvoorziening. Deze heeft bijgedragen aan een zeer sterke vermindering van de elektriciteitsproductie door kolencentrales in 2016. Een koolstofprijs heeft effect. Introductie van zo’n prijs in Nederland hoeft niet op dezelfde wijze uit te pakken omdat wij meer elektriciteitsverbindingen met het buitenland hebben. Aldus Pieter Boot in een recente PBL-notitie.

Duidelijk effect op koleninzet

De Carbon Price Support (CPS) is een eenzijdig in Groot-Brittannië ingevoerde koolstofprijs voor elektriciteit. Aanvankelijk was het voornemen deze sterk op te laten lopen, later werd deze tot en met 2021 op 18 pond per ton CO2 gesteld. Maar ook bij deze hoogte heeft de CPS in de Britse omstandigheden bijgedragen aan een aanzienlijke reductie van de koleninzet, die in 2016 ook veel meer dan het Europees gemiddelde daalde. De CPS heeft duidelijk effect gehad.

Ook nadelen

De CPS heeft ook nadelen: de opwekking van elektriciteit wordt meer belast dan het gebruik van gas, wat op termijn de switch naar warmtepompen bemoeilijkt. De meningen of de CPS ook op lange termijn een verstandig instrument is zijn verdeeld en hangen af van het gewicht dat wordt gehecht aan de verhouding tussen de doelen betaalbaarheid, betrouwbaarheid en schoon in het energiebeleid. De negatieve invloed op de concurrentiepositie van de Britse industrie vanwege de hogere elektriciteitsprijs lijkt beperkt, maar is wel aanwezig. De CPS benadeelt elektriciteitsproductie door Britse gascentrales ten opzichte van import.

Nederland heeft meer interconnectie

Een belangrijk verschil tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland betreft de elektriciteitsverbinding met omringende landen, de interconnectie. Nederland heeft veel meer interconnectie dan het Verenigd Koninkrijk, afgezet tegen onze productiecapaciteit. Als wij ook een koolstofprijs zouden willen invoeren is deze interactie met het buitenland dus veel belangrijker.

Ook zinvol voor de langere termijn?

Ten slotte is het gevolg voor de inzet van kolencentrales uitgewerkt als het verbod deze te laten draaien uiterlijk 2025 is geëffectueerd. Toch kan een koolstofprijs een wezenlijk onderdeel blijven van een robuuste elektriciteitsmarkt die de transitie naar een koolstofarme energievoorziening ondersteunt.


Klik hier om de PBL-notitie te downloaden.

Nadere informatie: Pieter Boot, PBL, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. 

Ga direct naar alle artikelen over:

nME icon overheid groot 3d4

Overheid

nME icon bedrijfsleven2 groot

Bedrijfsleven

nME icon onderzoek groot

Onderzoek

nME icon opinie2 groot

Opinie en debat