Deze website gebruikt analytische cookies om inzicht te krijgen in de populariteit van de aangeboden artikelen (webstatistieken). Persoonlijke gegevens van bezoekers worden niet vastgelegd.

De Stichting Natuur en Milieu heeft onder de naam ‘CO2markt’ het Europese emissiehandelssysteem (ETS) toegankelijk gemaakt voor particulieren en kleinere bedrijven. Formeel had iedereen altijd al de mogelijkheid om deel te nemen aan het emissiehandelssysteem, maar door het initiatief van Natuur en Milieu is het nu een stuk makkelijker geworden om je CO2-uitstoot te compenseren door extra reducties bij de industrie.

Op www.CO2markt.eu kan je als particulier of bedrijf op een eenvoudige manier CO2-uitstootrechten van de Europese industrie wegkopen om deze rechten vervolgens te laten vernietigen. Voor elk recht dat je koopt voorkom je dat er een ton CO2 de lucht in gaat.

CO2markt ontwikkelt geen losse projecten voor het terugdringen van CO2, maar zorgt voor minder CO2-uitstoot binnen het bestaande Europese systeem voor emissiehandel (ETS). Alle grote stookinstallaties die fossiele brandstoffen gebruiken en de grotere energie-intensieve industrie vallen onder dit systeem. Bij elkaar zijn deze bedrijven verantwoordelijk voor 40% van de totale Europese CO2-uitstoot. Vanaf 2013 zal ook het Europese vliegverkeer onder het ETS komen te vallen.

In Nederland zorgt de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) voor de controle van het emissiehandelssysteem. Bedrijven die onder het ETS vallen hebben een rekening bij de NEa waarop hun emissierechten worden bij- en afgeschreven. De NEa ziet erop toe dat bedrijven genoeg emissierechten hebben om hun CO2-uitstoot mee af te dekken. Is dat niet het geval, dan deelt de NEa boetes uit.

Bij de NEa kan in principe iedereen een rekening openen om in emissierechten te handelen. Dat heeft Natuur en Milieu nu gedaan. Iedere rekeninghouder kan emissierechten 'annuleren'. Dit betekent dat de emissierechten van de markt gehaald worden (ze worden vernietigd).

Hierdoor kan de industrie geen gebruik meer maken van deze emissierechten. Dit zorgt ervoor dat de industrie minder CO2 mag uitstoten. Het wegkopen van emissierechten levert dus extra CO2-reductie op, bovenop de CO2-reductie die toch al is vastgelegd binnen het emissiehandelssysteem. Wie emissierechten opkoopt en laat annuleren, betaalt in feite emissiereductie bij de industrie. Dat is zinvol als je zelf geen kans meer ziet om reducties tegen die prijs te realiseren.

Overigens vindt Natuur en Milieu dat het Europese emissiehandelssysteem ambitieuzer zou moeten zijn. De Europese industrie moet de uitstoot van CO2 in 2020 met 21% hebben verminderd ten opzichte van 2005. Natuur en Milieu vindt dat deze reductie naar 30% moet in 2020.

Op dit moment kost 1 ton CO2 op www.CO2markt.eu €20,60 (incl. btw). Dit bedrag is opgebouwd uit €18,10 (feitelijke kosten van de aankoop van het emissierecht) en €2,50 voor steun voor Natuur en Milieu. Per bestelling (onafhankelijk van het aantal rechten) komt er nog €10,- aan administratiekosten bij.
In Nederland is dit het eerste initiatief voor particulieren. In andere landen zoals Duitsland, Engeland, Zweden en Noorwegen bestaan al langer dit soort 'detailhandels' voor emissierechten. In Noorwegen kun je kiezen uit European Union Allowances (EUA's) and Certified Emission Reductions (CER's). De CER's zijn reducties gerealiseerd met projecten in ontwikkelingslanden. Deze zijn iets goedkoper dan EUA's.
Bedrijven die onder het ETS vallen en die hun emissierechten goedkoop willen verkopen aan Natuur en Milieu kunnen contact opnemen. Natuur en Milieu zal de namen van deze bedrijven desgewenst vermelden op www.co2markt.eu, zoals op dit moment de Suikerunie vermeld wordt.

Meer informatie op www.co2markt.eu of telefonisch bij Wilma Berends (projectleider CO2markt), telefoonnummer: 030 - 2348 244, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ga direct naar alle artikelen over:

nME icon overheid groot 3d4

Overheid

nME icon bedrijfsleven2 groot

Bedrijfsleven

nME icon onderzoek groot

Onderzoek

nME icon opinie2 groot

Opinie en debat