Deze website gebruikt analytische cookies om inzicht te krijgen in de populariteit van de aangeboden artikelen (webstatistieken). Persoonlijke gegevens van bezoekers worden niet vastgelegd.

Op 29 en 30 november vond het ETAP congres voor de negende keer plaats. ETAP staat voor ‘Environmental Technologies Action Plan’. Dit keer was financiering van eco-innovatieve bedrijven het hoofdonderwerp. Naast medewerkers van Europese, landelijke en regionale overheden, waren er bijvoorbeeld ook diverse vertegenwoordigers van bedrijven en venture capital fondsen aanwezig. ETAP is ontwikkeld om eco-innovaties binnen Europa te bevorderen. Sinds 2004 ondersteunt de Europese Commissie in het kader van ETAP diverse activiteiten om eco-innovaties en milieutechnologie te promoten. Naast het bereiken van positieve milieueffecten, heeft de Europese Commissie ook als doel om Europese bedrijven op deze terreinen te laten excelleren en wereldwijd een toppositie op de markt te laten innemen.

 

Belangrijke observaties die uit de discussies en presentaties op het forum kwamen, zijn:
  • Het beschikbaar stellen van Venture Capital is niet voldoende. De allervroegste start van bedrijven met zeer ‘disruptieve’ innovaties lukt nu vaak alleen met persoonlijk kapitaal of met behulp van subsidies. De markt voorziet amper in seed capital voor eco-innovatieve start-ups;
  • Banken spelen geen rol bij de financiering van jonge en startende eco-innovatieve bedrijven;
  • Financiering via de overheid is vaak zeer complex, en moeilijk toegankelijk voor bedrijven;
  • ‘Business Angels’ zijn potentieel een belangrijke partner in netwerken rond eco-innovaties;
  • Financiers concentreren zich nog vooral op eco-innovaties op het gebied van energie.

Investeren in eco-innovaties kan aantrekkelijker worden gemaakt, volgens investeerders. Bijvoorbeeld door de wet- en regelgeving en certificering in Europa verder te harmoniseren en efficiënter te maken ten aanzien van eco-innovaties en milieuwetgeving. Ook kan er geleerd worden van ‘best practices’, zoals het functioneren van de Venture Capital markt in de Amerikaanse Cleantech sector. Investeerders en ondernemers van eco-innovatieve bedrijven zouden ook baat hebben bij meer netwerkgelegenheden, waar zij elkaar kunnen ontmoeten. Deze netwerkgelegenheden kunnen bovendien bijdragen aan het verdiepen van kennis bij financiers over eco-innovaties. Het ontwikkelen van ‘know-how’ over financiering van eco-innovaties is namelijk van belang om de kapitaalmarkt voor deze bedrijven verder te verbeteren. Tot slot willen investeerders vooral mogelijke risico’s goed kunnen inschatten en beheersen. Het ontwikkelen van meer flexibele risicodragende instrumenten kan hieraan bijdragen.

Eco-innovatieve start-ups zijn vooral gebaat bij het snel toegang hebben tot kleinere bedragen tijdens de start van het bedrijf, voor bijvoorbeeld het doen van pilot-projecten of haalbaarheidsstudies. Lange procedures met veel administratieve lasten wegen onevenredig zwaar bij starters. Verder lopen zij vaak aan tegen het probleem dat er weinig kennis is over hun sector bij financiers en overheden, terwijl bedrijven zelf weinig kennis hebben over mogelijkheden voor financiering buiten de reguliere banken om.

Voor meer informatie over ETAP, zie de website http://ec.europa.eu/environment/etap/index_en.htm. Voor informatie over onderzoek naar eco-innovaties en financiering van eco-innovaties: Christi Veldhuis-van Essen, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ga direct naar alle artikelen over:

nME icon overheid groot 3d4

Overheid

nME icon bedrijfsleven2 groot

Bedrijfsleven

nME icon onderzoek groot

Onderzoek

nME icon opinie2 groot

Opinie en debat