Ter toetsing van de 'Pollution Haven' Hypothese is het effect onderzocht van milieubeleid op de export van drie schone en drie vervuilende industrieën voor de huidige 30 OESO-landen voor de periode 1990-2005. Het onderzoek toont aan dat landen met een streng milieubeleid over het algemeen minder exporteren van de vervuilende industrieën, terwijl landen met een minder streng milieubeleid zich gaan specialiseren in de vervuilende producties.
Door de toenemende vrijhandel in de afgelopen decennia zijn ontwikkelde landen steeds makkelijker in staat om hun vervuilende productie uit te besteden aan minder ontwikkelde landen. Hierdoor neemt de milieukwaliteit in ontwikkelde landen toe, maar is er ook sprake van een verplaatsing van de milieuvervuiling. Dit fenomeen staat bekend in de economische literatuur als de Pollution Haven Hypothese. Dit onderzoek toetst deze hypothese en er wordt onder andere onderzoek gedaan naar het effect van milieubeleid op de export van drie schone en drie vervuilende industrieën voor de huidige 30 OESO-landen (Tabel 1). Figuur 1 laat zien de OESO-landen met een streng en met een zwak milieubeleid over de periode 1990-2005.
Figuur 1: Milieubeleidindex van OESO-landen, gemiddelde waarde 1990-2005 (NB: 0 = zwak milieubeleid en 1 = streng milieubeleid)
Bron: Eigen calculaties gebaseerd op methodologie van Van Beers en van den Bergh (1997) en op Eurostat, IEA en OESO data.
Met een nieuwe paneldataset en met behulp van een fixed-random econometrisch model is vastgesteld dat de Pollution Haven Hypothese opgaat voor de chemische en elektrotechnische- en machine-industrieën, maar onduidelijk blijft voor de overige vier sectoren: metaalindustrie, papierindustrie, transportmiddelenindustrie en textiel- en lederindustrie.
Het onderzoek toont aan dat landen met een streng milieubeleid over het algemeen meer exporteren van de schone industrieën (met name elektrotechnische- en machineindustrie) en minder exporteren van de vervuilende industrieën (met name chemische industrie), terwijl landen met een minder streng milieubeleid zich gaan specialiseren in de meer vervuilende producties.
Tabel 1: Industrieclassificatie
ISIC [1] vervuilende industrieën | SIC [2] 'schone' industrieën |
371. Metaalindustrie | 321. Textiel- en lederindustrie |
351. Chemische industrie | 383. Elektrotechnische- en machine-industrie |
341. Papierindustrie | 384. Transportmiddelenindustrie |
Het besproken onderzoek is uitgevoerd In het kader van een afstudeerscriptie (Environment and Resource Management, Vrije Universiteit). Inlichtingen: Emil Georgiev, e-mail:
Referenties
Mani, M. and Wheeler, D., (1999), In Search of Pollution Havens? Dirty Industry in the World Economy, 1960-1995, in Fredriksson, P., (eds), Trade, Global Policy, and the Environment, Discussion Paper No: 402, World Bank, Washington D.C.
Van Beers, C. and C. van den Bergh, (1997), An empirical multi-country analysis of the impact of environmental regulations on foreign trade, Kyklos 50 (1): 29-46