Deze website gebruikt analytische cookies om inzicht te krijgen in de populariteit van de aangeboden artikelen (webstatistieken). Persoonlijke gegevens van bezoekers worden niet vastgelegd.

‘No regret’ maatregelen om mobiliteit te verduurzamen

In een recente studie van Transport & Mobility Leuven (in opdracht van de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling) is gezocht naar ‘no regret’ maatregelen om het mobiliteitssysteem te verduurzamen. Dat zijn maatregelen die de maatschappij met nagenoeg 100% zekerheid in de goede richting sturen. Daartoe is gekeken naar de factoren die de maatschappij en de economische modellen beïnvloeden. De focus lag op auto- en ritdelen, met enkele aandachtspunten wat betreft de platformeconomie. Op basis hiervan zijn een aantal handvatten voor een duurzaam mobiliteitsbeleid geformuleerd. Het rapport 'Duurzaamheid van innovatieve economische modellen met focus op mobiliteit' is hier te vinden.


De waarde van wetlands

In een recent artikel in het tijdschrift Marine and Freshwater Research, waaraan o.a. auteurs van IHE Delft bijdroegen, wordt de mondiale monetaire waarde van de ecosysteemdiensten van natuurlijke wetlands in het jaar 2011 geschat op USD 47,4 biljoen per jaar. Hierbij is gebruik gemaakt van nieuwe informatie over de oppervlaktes van verschillende klassen wetlands, en zijn beboste wetlands meegenomen. Zie http://www.publish.csiro.au/mf/MF18391.


ESB-dossier Meten van Welvaart

Op 11 april j.l. is het ESB-dossier Meten van Welvaart verschenen. In dit rijke dossier – samengesteld in opdracht van het PBL – nemen auteurs uit wetenschap, beleid, politiek het onderwerp Brede Welvaart met verschillende invalshoeken onder de loep. Hoe meet je het? Wat is de relatie met het BBP? Wat zijn de overeenkomsten en verschillen? CBS publiceert jaarlijks een Monitor Brede welvaart, de drie planbureaus (PBL, CPB en SCP) brengen periodiek een Verkenning Brede Welvaart uit. Hoe verhouden beide publicaties zich tot elkaar? Wat is wetenschappelijk gezien mogelijk? Waar hebben beleid en politiek behoefte aan? Dit soort vragen stonden centraal tijdens een PBL/ESB-discussiemiddag ‘Brede Welvaart in Beleid en Politiek’, 24 april j.l., met Sandra Phlippen (ABN-AMRO) en Kees Vendrik (Triodos) als discussieleiders. De meer dan 100 aanwezigen kregen een interessante, veelzijdige middag voorgeschoteld, waarin wetenschappers, topambtenaren en politici met elkaar in debat gingen over de ins en outs van Brede Welvaart. Een inhoudelijk verslag zal binnenkort op de websites van PBL en ESB verschijnen. Nadere informatie: Olav-Jan van Gerwen (PBL, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Ga direct naar alle artikelen over:

nME icon overheid groot 3d4

Overheid

nME icon bedrijfsleven2 groot

Bedrijfsleven

nME icon onderzoek groot

Onderzoek

nME icon opinie2 groot

Opinie en debat