Deze website gebruikt analytische cookies om inzicht te krijgen in de populariteit van de aangeboden artikelen (webstatistieken). Persoonlijke gegevens van bezoekers worden niet vastgelegd.

Op 15 december jongstleden vierde de VBDO haar vijftienjarig bestaan met een dag in het teken van ‘De toekomst van duurzaam beleggen’.

Bestuursvoorzitter van de VBDO, jhr. mr. Jan Pieter Six: 'De VBDO viert haar derde lustrum. Er is veel gebeurd sinds oprichter Piet Sprengers met één aandeel Shell de aandeelhoudersvergadering toesprak. Natuurlijk willen we dat de VBDO tot in lengte van jaren haar zegenrijke missie blijft vervullen, met bezoeken aan aandeelhoudersvergaderingen, engagement, stakeholderdialogen, benchmarkonderzoeken, lobbywerk, seminars, mystery shoppers, etc. Aan de andere kant is duurzaam beleggen uit de schulp van de nichespelers gekropen en heeft het zich gaandeweg ontwikkeld tot mainstream verantwoord beleggen. Wij verwachten dat deze ontwikkeling zich krachtig zal voortzetten, totdat de beoogde verduurzaming van de kapitaalmarkt vanzelfsprekend is geworden. Mission accomplished, zodat onze VBDO zichzelf dan feestelijk kan opheffen...'

Een van de belangrijkste onderzoeken van de VBDO is de jaarlijkse 'Benchmark Verantwoord Beleggen door Pensioenfondsen' (te downloaden als PDF via http://bit.ly/i5Hc6K). Giuseppe van der Helm - directeur VBDO - presenteerde de resultaten van het onderzoek dat voor de vierde keer is uitgevoerd. Hieruit bleek dat 83% van de onderzochte Nederlandse pensioenfondsen een duurzaam beleggingsbeleid heeft. Dat was vorig jaar nog 73%. Maar bij 39 van de 60 onderzochte fondsen wordt dit beleid toegepast op minder dan de helft van hun beleggingen. De bedrijfstakpensioenfondsen presteren beter dan ondernemingspensioenfondsen. De grotere fondsen doen het beter dan de kleinere. De VBDO gaat de komende jaren door met dit onderzoek.

Pim Mol, directeur Private Banking Rabobank Nederland, gaf de 'Key Note Speech': 'Mainstream verantwoord beleggen: right for the wrong reasons?' Mol gaf aan dat we op een belangrijk punt staan nu de fiscale behandeling van groene en andere maatschappelijke financieringen wordt versoberd. Hij sprak het vertrouwen uit dat de markt ook zonder overheid verder kan verduurzamen. Wel concludeerde hij dat het marktaandeel van duurzaam beleggen op de particuliere markt nog te beperkt is. De opkomst van verantwoord beleggen in het reguliere segment kan volgens Mol een belangrijke impuls vormen voor verdere verduurzaming. Want, zo zei Mol: 'De idee is dat door naar meer, ook niet-financiële, factoren te kijken, men de kansen en risico's bij bedrijven beter kan inschatten'.

Daarna gaven VBDO-leden ASN Bank, Binck Bank, ING, Rabobank, Triodos Bank en Sarasin workshops. Delta Lloyd en Sustainalytics waren aanwezig met een stand.

Als afsluiting werd het interactieve 'stakeholdergame' getiteld 'Dam or doom' gespeeld: een spetterend spel waarbij een fictieve aandeelhoudersvergadering wordt belegd met verschillende stakeholdergroepen zoals NGO's, particuliere aandeelhouders en de vakbond. De case van de Boaki-dam draaide om duurzame dilemma's tussen massa-ontslag, gebrek aan een sociaal plan en milieuproblematiek.


Voor vragen en reacties kunt u contact opnemen met Sigi Simons, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Meer informatie over de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling op www.vbdo.nl.

Ga direct naar alle artikelen over:

nME icon overheid groot 3d4

Overheid

nME icon bedrijfsleven2 groot

Bedrijfsleven

nME icon onderzoek groot

Onderzoek

nME icon opinie2 groot

Opinie en debat