Deze website gebruikt analytische cookies om inzicht te krijgen in de populariteit van de aangeboden artikelen (webstatistieken). Persoonlijke gegevens van bezoekers worden niet vastgelegd.

Woningwaarden worden negatief beïnvloed als de woningen zich in de nabijheid van een windturbine bevinden. In vergelijking met verder weg gelegen huizen liggen de prijzen van woningen die zich binnen een straal van 2 km van windturbines bevinden gemiddeld 2 procent lager. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door economen van de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam. De gemiddelde prijsdaling was in de periode tot 2011 (1,3%) minder sterk dan in de periode erna (3%), wat verklaard kan worden door het feit dat windturbines de laatste jaren hoger zijn geworden.

Het onderzoek vond plaats in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) naar aanleiding van Kamervragen. De VU- en UvA-economen hadden de relatie tussen windturbines en huisprijzen enkele jaren geleden al onderzocht, maar hadden toen alleen toegang tot data van 2011 en eerder. In het nieuwe onderzoek is dus ook gekeken naar het effect van recent gebouwde, hogere windturbines. Daarnaast is op verzoek van EZK gekeken naar de invloed van recent aangelegde zonneparken op huisprijzen. De resultaten wijzen op een prijsdaling van 3 procent binnen een straal van 1 kilometer van een zonnepark. Het aantal zonneparken, en dus ook het aantal transacties in de buurt van zulke parken, is echter nog beperkt, waardoor ten aanzien deze bevinding nog een slag om de arm gehouden moet worden.

De onderzoekers hebben gebruik gemaakt van grote datasets van huizenprijzen (van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Brainbay) waarin duizenden transacties tussen 1985 en juni 2019 zijn opgenomen. Ze vergeleken de woningwaarden op lokaties met windturbines met woningwaarden op lokaties met vergelijkbare ruimtelijke omstandigheden waar (nog) geen windturbines waren gebouwd.

In het onderzoek is ook een internationale literatuurstudie gedaan, waaruit blijkt dat ruimtelijke ingrepen in het landschap nagenoeg altijd effecten hebben op de waardeontwikkeling van woningen. De meeste recente studies naar de effecten van windturbines op huizenprijzen vinden effecten van zo rond de 2-5%. Voor zonneparken zijn er nog nauwelijks studies gedaan en de effecten zijn dus onzeker. Ook zijn er diverse studies die een negatieve invloed van energiecentrales, hoogspanningsleidingen en gaswinning op woningwaardes aantonen. De gemiddelde woningprijseffecten als gevolg van energieproductie komen niet of zeer zelden boven de 10% van de woningwaarde uit.


Het rapport ‘Windturbines, zonneparken en woningprijzen’ van Martijn Dröes en Hans Koster is hier te vinden. Voor nadere informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ga direct naar alle artikelen over:

nME icon overheid groot 3d4

Overheid

nME icon bedrijfsleven2 groot

Bedrijfsleven

nME icon onderzoek groot

Onderzoek

nME icon opinie2 groot

Opinie en debat