Deze website gebruikt analytische cookies om inzicht te krijgen in de populariteit van de aangeboden artikelen (webstatistieken). Persoonlijke gegevens van bezoekers worden niet vastgelegd.

Veel huishoudens zijn bereid om deel te nemen aan een programma dat de controle zou overnemen van een aantal huishoudelijke toestellen, om 'piekbelasting' in de winter te verminderen. Dat blijkt uit een keuze-experiment dat werd uitgevoerd in België. 95% van de deelnemers zouden deelnemen aan zo'n programma indien ze een vergoeding van 41 euro per huishouden en per jaar zouden ontvangen.

De winterpiek van de Belgische elektriciteitsvraag is over het algemeen aanzienlijk hoger dan de zomerpiek, waardoor er een onevenwicht ontstaat tussen vraag en aanbod. Dit onevenwicht kan nog verergerd worden door het risico van uitval van de verouderende kerncentrales, die op middellange termijn zouden sluiten. Een keuze-experiment werd uitgevoerd in België om de aanvaardbaarheid bij huishoudens van een vraaggestuurd programma tijdens de wintermaanden te onderzoeken. 186 respondenten werden gevraagd naar hun bereidheid om beperkingen van het gebruik van huishoudelijke apparaten te aanvaarden in ruil voor een financiële vergoeding. De resultaten geven aan dat de deelnemers het meest bezorgd zijn over de dagen van de week dat hun gebruik van de toestellen zou worden beperkt en door de compensatie die zij zouden ontvangen. De bereidheid om deel te nemen aan een programma neemt toe met de leeftijd, het milieubewustzijn en de bezorgdheid over de privacy. Ook eigenaars zullen sneller bereid zijn deel te nemen in vergelijking met huurders.

 

Figuur 1: Inschrijvingspercentage en vergoeding voor vraaggestuurde programma’s

 

Figuur 1 toont de voorspelde inschrijvingspercentages aan de hand van de jaarlijkse vergoeding en het aantal dagen per week dat de huishoudens de controle afgeven om hun huishoudelijke toestellen te laten draaien. Hoe meer dagen, hoe hoger de vergoeding dient te zijn. Deze inschrijvingspercentages zijn berekend aan de hand van de resultaten van het keuze-experiment. De resultaten tonen dat om 80% van de deelnemers bereid te vinden om 7 dagen de sturing van hun toestellen over te nemen een vergoeding van 13 euro voldoende zou zijn, terwijl dit voor 5 dagen 9,2 euro zou zijn en slechts 3,7 euro voor 2 dagen per week. De analyse voorspelt dat 95% van de ondervraagde steekproef zich zou kunnen inschrijven voor een dagelijks programma (7 dagen per week) voor een vergoeding van maximaal 41 euro per huishouden per jaar. Hoewel een eerste uitrol onder oudere en meer milieuvriendelijke huiseigenaren succesvol zou kunnen zijn, zou een bredere toepassing de nodige toelichting van de milieu- en financiële voordelen vereisen, dit in combinatie met de nodige aandacht voor de bezorgdheid over de privacy van de deelnemers.


Voor meer informatie kan u contact opnemen met Professor Steven Van Passel (Universiteit Antwerpen), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
De volledige publicatie kan u raadplegen via Srivastava, A., Van Passel, S., Kessels, R., Valkering, P., Laes, E. 2020. Reducing Winter Peaks in Electricity Consumption: A Choice Experiment to Structure Demand Response Programs. Energy Policy 137: 111183

Ga direct naar alle artikelen over:

nME icon overheid groot 3d4

Overheid

nME icon bedrijfsleven2 groot

Bedrijfsleven

nME icon onderzoek groot

Onderzoek

nME icon opinie2 groot

Opinie en debat