Deze website gebruikt analytische cookies om inzicht te krijgen in de populariteit van de aangeboden artikelen (webstatistieken). Persoonlijke gegevens van bezoekers worden niet vastgelegd.

De ‘Circular Material Use Rate’ (CMUR) of ‘indicator voor circulair materiaalgebruik’ in het Nederlands, geeft aan hoe groot het aandeel van secundair materiaalgebruik is in Nederland: hoeveel materialen worden opnieuw in de economie ingezet in vergelijking met het totale materiaalgebruik van Nederland. Geïsoleerd gebruik van deze indicator geeft onvoldoende zicht op de transitie naar een circulaire economie. Voor informatie over de voortgang van de overgang naar een circulaire economie zijn altijd meerdere indicatoren nodig. Aldus PBL, CBS en Circle Economy in een gezamenlijke notitie.

Meerdere berekeningsmethoden worden gehanteerd

Hoewel de basisformule van de indicator voor circulair materiaalgebruik simpel is, wordt de indicator door verschillende organisaties (CBS, Circle Economy en Eurostat) op verschillende manieren berekend. Het feit dat er door de verschillende partijen verschillende getallen worden gepresenteerd, kan in het beleid en bij het publiek tot verwarring leiden. Deze notitie laat zien wat de verschillen zijn tussen de benaderingen en wat de voor- en nadelen van elke benadering zijn.

Set van vier hoofdindicatoren aanbevolen

Een compleet beeld van de mate van circulair materiaalgebruik is alleen te verkrijgen door meerdere en elkaar aanvullende benaderingen te gebruiken. De aanbeveling van deze notitie is daarom een set van vier hoofdindicatoren voor circulair materiaalgebruik te berekenen, gebaseerd op de inzet in de economie, het consumptieperspectief, het directe materiaalgebruik en een ketenbenadering. Afhankelijk van de context en de gestelde vraag, kan de indicator in aanvulling daarop voor bepaalde materiaalcategorieën, zoals mineralen of metalen, worden berekend.


 

Auteurs: PBL: Julia Koch, Harry Wilting, Aldert Hanemaaijer en Maikel Kishna, CBS: Roel Delahaye en Niels Schoenaker, en Circle Economy: Jacco Verstraeten-Jochemsen en Michelle Steenmeijer

Klik hier om de publicatie te downloaden.

Nadere informatie: Julia Koch, PBL, 06 1101 5470, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Ga direct naar alle artikelen over:

nME icon overheid groot 3d4

Overheid

nME icon bedrijfsleven2 groot

Bedrijfsleven

nME icon onderzoek groot

Onderzoek

nME icon opinie2 groot

Opinie en debat