Deze website gebruikt analytische cookies om inzicht te krijgen in de populariteit van de aangeboden artikelen (webstatistieken). Persoonlijke gegevens van bezoekers worden niet vastgelegd.

Voor veel huiseigenaren is het bij de huidige energieprijzen al rendabel om te investeren in drastische energiebesparende maatregelen. Bij twee miljoen woningen verdienen zulke investeringen zich binnen vijftien jaar terug.

Een terugverdientijd van vijftien jaar komt globaal overeen met de levensduur van de apparaten; per saldo zijn er dus geen extra kosten voor bewoners. Bij één miljoen huizen is de investering zelfs binnen tien jaar terugverdiend en dus winstgevend. Als de energiebelasting wordt aangepast of de isolatiesubsidie wordt verhoogd, verdient de verduurzaming zich bij zo’n 3,5 miljoen huizen terug binnen de levensduur. Dit blijkt uit onderzoek van DWA, in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). De studie sluit aan bij het Ecorys-rapport in opdracht van het Uitvoeringsoverleg Gebouwde Omgeving dat op 6 juli is gepresenteerd. DWA laat zien dat deze ‘individuele route’ een belangrijke en betaalbare aanvulling is op verduurzaming via wijkaanpakken.

Bij de twee miljoen woningen die met het bestaande beleid al betaalbaar kunnen worden verduurzaamd gaat het vooral om hybride warmtepompen in vrijwel alle woningen van na 1975. Als deze twee miljoen huizen inderdaad verduurzamen, bespaart dat 3 Megaton CO2. Dat is 14% van de CO2-uitstoot van de gebouwde omgeving in 2020. Bij één miljoen woningen levert verduurzaming zelfs al geld op (binnen tien jaar terugverdiend). Het gaat hier dan met name om de grotere woningen, zoals vrijstaande en twee-onder-een-kapwoningen.

Als de isolatiesubsidie wordt verhoogd (van 20 naar 30 procent), dan zijn 3,5 miljoen huizen betaalbaar te verduurzamen (terugverdientijd korter dan twintig jaar). Omdat de levensduur van isolatiemateriaal veel langer is dan vijftien jaar verdient dit zich nog steeds terug binnen de levensduur. Dit levert een CO2-reductie op van 5,2 Mton, een kwart van de totale CO2-uitstoot voor deze sector in 2020. Vooral bij de oudere woningen – van voor 1975 – leidt deze maatregel tot een rendabele investering in isolatie.

Als aardgas zwaarder belast wordt en elektriciteit minder, dan zijn 3,3 miljoen huizen betaalbaar te verduurzamen. Voor 2,2 miljoen woningen is dat zelfs binnen tien jaar. Aardgas wordt hierbij stapsgewijs 24 cent duurder per m3; stroom wordt 5 cent goedkoper per kWh. Dit levert een CO2-reductie op van 7 Mton, een derde van de totale CO2-uitstoot voor deze sector in 2020.

Uit recent onderzoek door Motivaction (in opdracht van de NVDE en makelaarsvereniging NVM) bleek al dat duurzame huizen beter verkopen en meer opleveren.


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Claire Tielens (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Ga direct naar alle artikelen over:

nME icon overheid groot 3d4

Overheid

nME icon bedrijfsleven2 groot

Bedrijfsleven

nME icon onderzoek groot

Onderzoek

nME icon opinie2 groot

Opinie en debat