Deze website gebruikt analytische cookies om inzicht te krijgen in de populariteit van de aangeboden artikelen (webstatistieken). Persoonlijke gegevens van bezoekers worden niet vastgelegd.

Nu Duitsland, België en Turkije terugkijken op historische overstromingen, schetst een nieuw rapport van Deltares hoe 'Nature-based Solutions' kunnen helpen de impact van dergelijke rampen in heel Europa te verminderen. Het rapport stelt dat door rekening te houden met de natuurlijke kenmerken en dynamiek van de rivier, de overstromingsbestendigheid van gebieden duurzamer kan worden vergoot dan alleen met traditionele technische oplossingen.

Economisch aantrekkelijk

Wanneer alle voordelen voor de landschaps– en waterkwaliteit, recreatie, het vasthouden van nutriënten en het verminderen van overstromingsrisico’s in aanmerking worden genomen, kunnen grootschalige uiterwaarden en rivierherstel op veel plekken economisch aantrekkelijker zijn dan traditionele oplossingen. In Duitsland en België hebben enorme overstromingen steden en dorpen verwoest en alleen al dit jaar meer dan 200 mensen gedood.

Volgens het laatste IPCC-rapport zullen, als de temperatuur op aarde met 1,5°C of meer stijgt, hevige neerslag en de daarmee gepaard gaande overstromingen in de meeste regio’s van het continent toenemen en frequenter worden.

Uiterwaarden kunnen overstromingen door rivieren en daarmee levensbedreigende situaties voorkomen. In de afgelopen eeuwen heeft Europa zijn natuurlijke uiterwaarden echter drastisch zien verminderen, waardoor grote rivieren weinig ruimte hebben als het waterpeil stijgt. 

Neem natuurlijke oplossingen mee bij herstel

In reactie op massale overstromingen investeren overheden doorgaans in technische oplossingen, zoals het bouwen van hogere dijken en kades waarmee ze de rivier verder reguleren. Ze negeren daarbij vaak de meest duurzame oplossing: ruimte maken voor rivieren.

De EU Recovery and Resilience Facility, die is ontworpen om het economisch herstel van Covid-19 te helpen, bepaalt dat 37% van het EU-fonds de groene transitie moet ondersteunen, inclusief klimaatadaptatie, en biodiversiteit en ecosystemen.

Een goede gelegenheid om op de natuur gebaseerde oplossingen mee te nemen als een kosteneffectieve methode om aanpassing aan de klimaatverandering te doen.


Klik hier om het Deltares-rapport 'Economic rationale of NBS in freshwater ecosystems'  te downloaden. 

Inlichtingen: Sien Kok, tel. 088-3357167, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., of Bregje van Wesenbeeck, tel. 088-335 8312, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ga direct naar alle artikelen over:

nME icon overheid groot 3d4

Overheid

nME icon bedrijfsleven2 groot

Bedrijfsleven

nME icon onderzoek groot

Onderzoek

nME icon opinie2 groot

Opinie en debat