Deze website gebruikt analytische cookies om inzicht te krijgen in de populariteit van de aangeboden artikelen (webstatistieken). Persoonlijke gegevens van bezoekers worden niet vastgelegd.

De komende jaren is er een tekort aan capaciteit op het elektriciteitsnet. In opdracht van Netbeheer Nederland heeft CE Delft een studie uitgevoerd naar beleidsmaatregelen die dit tekort verkleinen. Er zijn acht maatregelen concreet uitgewerkt die de energietransitie in verschillende sectoren raken.

De studie heeft geresulteerd in vier conclusies met daarbij passend acht maatregelen. Deze dragen bij aan het op korte termijn aansluiten van zoveel mogelijk partijen en op de lange termijn een efficiëntere realisatie van de infrastructuur. De conclusies en maatregelen zijn weergegeven in Figuur 1 en hieronder toegelicht. 

I. Omvangrijk verzwaren is altijd vereist om een duurzaam energiesysteem te realiseren, dit dient vooral efficiënt en tijdig gerealiseerd te worden.

II. Nettarieven zijn nu niet altijd kostenreflectief, waardoor eindgebruikers inefficiënte kosten maken en subsidies (zoals de SDE++) niet kosteneffectief worden besteed. 

1. Producententarief: Invoering van een producententarief wordt beperkt door wetgeving van de EU en Nederland, maar kan zeer veel bijdragen aan een efficiënt energiesysteem.
2. Ongegarandeerde aansluiting is een nieuw type product dat de netbeheerders kunnen ontwikkelen. Flexibele grote verbruikers gebruiken het netwerk dan meer als er ruimte is op het netwerk. Meer bedrijven kunnen het netwerk gebruiken.

III. De maatschappelijke kosten van te late netverzwaring zijn erg hoog en kunnen voorkomen worden door kortetermijnmaatregelen:

3. Rangschikking zon SDE++: Aanpassing in SDE++ waardoor zonprojecten die het netwerk efficiënt benutten eerder subsidie krijgen.
4. Batterijen bij zonneparken: Subsidies voor batterijen dienen te gaan naar grootschalige batterijen bij zonneparken waar ze daadwerkelijk resulteren in additionele CO2-reductie.
5. Maximaal omvormervermogen bij huishoudelijke zonnepanelen resulteert in een veel lagere netbelasting tegen beperkt inkomstenverlies van huishoudens.
6. Thuisbatterijen: Subsidie moet goed afgewogen worden aangezien de noodzaak voor subsidie op thuisbatterijen nog onvoldoende aangetoond is.
7. Aanbestedingen laadpalen: Door additionele eisen kunnen publieke laadpalen efficiënter uitgerold worden tegen lagere maatschappelijke kosten.
8. Infrastructuur warmtetransitie: Vier stappen die bijdragen aan een efficiënte realisatie van de infrastructuur voor de warmtetransitie.

IV. Verzwaren van het net op maximaal tempo is vereist en is maatschappelijk optimaal. Verzwaren kent namelijk de laagste maatschappelijke kosten.

 

Figuur 1: De vier conclusies van de studie en acht bijpassende maatregelen


Publicatie: Lucas van Cappellen, Chris Jongsma, Frans Rooijers: Het net slimmer benut, CE Delft, 2022, https://ce.nl/publicaties/het-net-slimmer-benut/

Nadere informatie:  Lucas van Cappellen, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Ga direct naar alle artikelen over:

nME icon overheid groot 3d4

Overheid

nME icon bedrijfsleven2 groot

Bedrijfsleven

nME icon onderzoek groot

Onderzoek

nME icon opinie2 groot

Opinie en debat