De jaarlijkse bijeenkomst van milieueconomen vond plaats op 7 februari in Brussel en werd georganiseerd door Sandra Rousseau en Johan Eyckmans van het Centrum voor Economie en Duurzaam Ondernemen (CEDON) van de KU Leuven. Het was een dag van interessante presentaties, levendige discussies en informele babbels.
Dit jaar was BEED bijzonder populair, niet alleen qua publiek, maar ook qua inzendingen. Daarom hebben we voor het eerst met parallelle sessies gewerkt waardoor we de presentaties konden bundelen rond thema’s zoals klimaatverandering, beleidsevaluatie en de circulaire en energietransities. De deelnemers kwamen van een brede waaier aan Belgische universiteiten, administraties en andere onderzoeksinstellingen.
We konden starten met een interessante keynote van Herman Vollebergh (Universiteit Tilburg en PBL) over de uitdagingen en de interacties tussen milieubeleid en technologische verandering. Hierbij werd specifiek gekeken naar de automarkt en de rol van emissienormen in het stimuleren van groene technologieën in deze markt (voor meer hierover klik hier). Hierbij valt op dat niet alleen het type beleidsinstrument een rol speelt maar ook de specifieke attributen van het instrument (vb. gebruikte eenheden en striktheid).
De onderwerpen van de presentaties waren divers en gaven een mooi beeld van de thema’s waarrond milieueconomisch onderzoek wordt gedaan in België. De meest populaire thema’s waren energie, klimaat en transport, maar daarnaast was er ook aandacht voor de circulaire economie, de rol van groen in de stad, de impact van milieubeleid op innovatie in China en de plaats van duurzaamheid in het onderwijs.
Het thema energie omvatte empirische studies rond de impact van energieprestatiecertificaten (Sven Damen – UAntwerpen) en energievoorschriften voor gebouwen (Geert Goeyvaerts – KU Leuven) op de huizenmarkt in Vlaanderen. Daarnaast werd er ook gekeken naar de bereidheid van huishoudens om de flexibiliteit van energieconsumptie te verhogen (Baptiste Rigaux – UGent) of om vehicle-to-grid technologie te ondersteunen (Rosanne Vanpée – TMLeuven). Ook de efficiëntie van de Belgische energiemarkt kwam aan bod (Charlotte De Cannière – KU Leuven).
Bij het thema transport kwamen technische elementen aan bod zoals het modelleren van het uitdienstnemen van auto’s (Laurent Franckx – Federaal planbureau) maar ook de zoektocht naar effectieve beleidsopties voor de luchtvaartsector (Stef Proost – KU Leuven), de impact van milieubeleid op hooggeschoolde banen in de Amerikaanse autosector (Matteo Caruso – Lancaster University) en de verdelingseffecten van transportbeleid in Duitsland (Julie Metta – KU Leuven).
Het thema klimaat omvatte studies over de koolstofvoetafdruk van België (Amélie Géal – Federaal planbureau), de uitdaging om een doeltreffend klimaatbeleid uit te bouwen (Thomas Stoerk – Nationale Bank van België & LSE), de impact van doelstellingen op optimale emissiepaden (Léo Coppens – UMons) en de impact van stijgende koolstofprijzen via EU ETS op tewerkstelling (Kristof Struyfs – Open Universiteit). Daarnaast werd er ook gekeken naar de interactie tussen klimaat en het landbouw- en voedselsysteem. Zo onderzocht Toon Vandyck (EC JRC) de mogelijke impact van een verandering in ons dieet. Terwijl Charlotte Fabri (UAntwerpen) veranderingen in irrigatietechnieken in Italië onder de loep nam, bekeek Charlotte Janssens (KU Leuven) de rol van handel en voorraden als buffers tegen de gevolgen van extreme weerfenomenen in het Afrikaanse continent.
Indien er interesse is in bepaalde thema’s is het waarschijnlijk het eenvoudigst om de presentatoren zelf te contacteren of eventueel Sandra Rousseau (