Voeding heeft een aanzienlijke impact op de (volks)gezondheid en op het gebruik van land en andere hulpbronnen. Het huidige voedselsysteem en de daarbij behorende voedingspatronen brengen grote milieu- en gezondheidsuitdagingen met zich mee, en het maatregelen aan zowel de aanbod- als de vraagzijde zijn noodzakelijk. Het is daarom belangrijk om inzicht te krijgen in de drijvende krachten achter het aanmoedigen en faciliteren van ecologisch duurzame en gezonde voedselconsumptie, en om het verschil tussen intenties van consumenten en hun en daadwerkelijk gedrag te verklaren. Eerder empirisch werk op het gebied van voedingsbeslissingen heeft zich geconcentreerd op het nut dat consumenten hechten aan factoren als prijs, kwaliteit en ethiek bij het nemen van beslissingen, en op de effecten van persoonlijke waarden, percepties en sociale netwerken op voedselconsumptie. Er is minder aandacht besteed aan de interacties tussen deze factoren, aan hoe deze interacties voedselkeuzes beïnvloeden, en in welke mate ze het verschil tussen intenties en daadwerkelijk gedrag kunnen verklaren.