Klimaatverandering in de prijzen in 2022 met een doorkijk naar 2030
Eerder heeft het PBL in beeld gebracht wie precies voor welke broeikasgasuitstoot betaalt (en hoeveel), en of de betaalde prijs in verhouding staat tot de aangerichte klimaatschade. Deze notitie 'Klimaatverandering in de prijzen - analyse van de beprijzing van broeikasgasemissies in Nederland' geeft een actualisatie voor het jaar 2022 en geeft een doorkijk welke veranderingen voor de komende jaren zijn voorzien en hoe die zouden doorwerken op de beprijzing van broeikasgasemissies in 2030.
Nederlandse economie loopt achter op duurzaamheid
De Nederlandse economie behoort tot de internationale koplopers op het gebied van innovatie en inclusiviteit, maar laat steken vallen op het gebied van duurzaamheid. Dat blijkt uit het Future of Growth Report 2024 van het World Economic Forum (WEF). Het Amsterdam Centre for Business Innovation van de Amsterdam Business School van de UvA is partner van het WEF en verzamelde de gegevens voor Nederland. Prof. dr. Henk W. Volberda, licht de meest opvallende conclusies toe.
Geef prioriteit aan uitvoering plannen duurzame maakindustrie
In januari 2024 heeft de SER een briefadvies uitgebracht waarin zij stelt dat verduurzaming van de maakindustrie in Nederland essentieel is om de klimaat- en circulariteitsdoelstellingen te behalen. Een vitale en duurzame maakindustrie is belangrijk, omdat het bijdraagt aan het verdienvermogen en de werkgelegenheid voor Nederland. Ook voor maatschappelijke doelen op het gebied van innovatie, het versterken van kwetsbare regio’s en een gezonde leefomgeving zijn investeringen in de sector onmisbaar. Verduurzaming van de maakindustrie is volgens de SER een voorwaarde voor het behoud van industriële activiteiten in Nederland, en nodig voor onze strategische autonomie.
SER biedt nieuwe kabinet visie op brede welvaart in 2040
Onder de titel 'Perspectief op brede welvaart in 2040, Bouwen aan de economie van de toekomst' heeft de Sociaal-Economische Raad (SER) een toekomstvisie aangeboden aan aan de informateur. Hiermee presenteert de SER een langere termijnperspectief voor Nederland met beleidsaanbevelingen voor een brede welvaartseconomie waarin mensen centraal staan. Dat perspectief is hard nodig. Om de brede welvaart in 2040 te vergroten, moet er een evenwichtige verdeling van schaarse middelen plaatsvinden. Het nieuwe kabinet zal hierin belangrijke afwegingen moeten maken.
Verslag Dutch Environmental and Resource Economics Day
Afgelopen 2 februari is de derde editie van de Dutch Environmental and Resource Economics (DEAERE) Day gehouden op de campus van Utrecht School of Economics in Utrecht. De conferentie heeft als doel junior en senior onderzoekers op het gebied van milieueconomie werkzaam bij universiteiten en onderzoeksinstituten in Nederland samen te brengen. Hoewel de DEAERE Day nog een jong fenomeen is, verliep de dag soepel en zeer professioneel, dankzij de inspanningen van de organisatie: Joyce Delnoij, Tommaso Felici en Inge van den Bijgaart (Universiteit Utrecht). Het was een vruchtbare dag vol inspirerende presentaties, discussies en mogelijkheid voor netwerken.